Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

45/2011

Je zámek v Horní Libchavě konkurencí pro vodní hrad? Mají peníze z výherních automatů lepit díry v rozpočtu? Místo Banca nové obchodní centrum s parkovištěm na střeše. Nahradí Cascada Luxor?

Nejprve prolétnu zápis z listopadového jednání zastupitelů České Lípy. Na schůzi v České Lípě chyběla jen Jana Jansová Kalousová, jinak byli přítomni všichni, včetně dvou našich poslanců.

V rámci schvalování rozpočtových změn vystoupil první Petr Máška s podobnou připomínkou, kterou jsem nadhodil v jednom z minulých deníků. Nelíbí se mu, že peníze z výherních hracích přístrojů se použijí k provozu příspěvkové organizace města, konkrétně textilního muzea. Také ho zajímalo, na jak dlouho se město zavázalo, že bude muzeum provozovat (s ohledem na evropské dotace). Starostka odpověděla, že na pět let, ale raději informaci prověří.

Petr Máška ještě přišel s nápadem, že by muzeum textilu mohlo být časem krajské zařízení jako muzeum vlastivědné. Hana Moudrá však uvedla, že spíše hrozí opačný postup - kraj se bude snažit vnutit městu Vlastivědné muzeum a galerii.

V rámci rozpočtových změn se nakonec opravdu nejvíce diskutovalo o příspěvkových organizacích a jejich financování. Zaujaly mě třeba informace Ivety Žižkové, ředitelky p. o. Sport Česká Lípa. Jen energie v nové hale by měly příští rok stát 1 700 000, jeden milion ostatní provozní náklady, jeden milion mzdy. Potěšitelné je, že stoupají příspěvky z pronájmu.

JUDr. Jana Zejdová okomentovala věci sdělované Ivetou Žižkovou takto: „Tyto informace, ačkoli nejsou tajné, jsou zde citovány z hlavy. Ráda bych je měla už na minulém jednání, aby to bylo rozklíčováno, protože v rozpočtu obou roků jsou obrovské položky. Informace o stavu pracovníků jednotlivých středisek, areálů apod. jsou základní, ale zastupitelé je mohli mít k dispozici v písemné podobě."

Po dlouhé době se rozšoupla i Romana Žatecká: "V lednu nám starostka Hana Moudrá řekla, cituji: Bude dáno do provozu nové textilní muzeum, které je financováno z fondu EU, zvedne se prestiž vodního hradu Lipý a ten bude více využíván. Já dodávám, že dnes se po cca 11 měsících díváme do rozpočtu a je to velmi smutný pohled. Plánované příjmy ze vstupného jsou naplněny cca z pouhé třetiny, některé výdaje mnohonásobně překročeny, neshledávám, že by p. o. nějak aktivně pracovala na zvýšení prestiže vodního hradu a muzea."

Rýpl si i Petr Skokan. Prozradil to, co vidí každý - řada aktivit se z českolipského hradu stěhuje na zámek v Horní Libchavě. "Jak vnímáte aktivity na zámku v Horní Libchavě, je jejich návštěvnost konkurencí? Pokud ano, jak tomu hodláte čelit?"

Ředitelka p. o. Lipý odpověděla: „Zámek Horní Libchava je jiný objekt než my, proto jsem ho nevnímala jako konkurenci. Kulturních objektů je v ČR spousta a nekonkurují si."

Na konci diskuse se hlasovalo odděleně o bodech týkajících se převodů peněz na příspěvkové organizace. Patnáct zastupitelů bylo pro změny, dva proti, zbytek se zdržel. Financování příspěvkových organizací bylo posvěceno v nezměněné podobě.

Rozpočet sportu se navýšil na položce „Sport Česká Lípa, příspěvková organizace - příspěvek na provoz a mzdy“ o 950.000 Kč převodem z rozpočtu Odboru kancelář tajemníka městského úřadu, z položky „služby pošt“.

Rozpočet kultury se navýšil na položce „Příspěvková organizace Lipý - příspěvek na provoz a mzdy“ o 368.000 Kč převodem z rozpočtu všeobecné pokladní správy, z položky „rezerva města“.

Rozpočet sportu se navýšil na položce „Sport Česká Lípa, příspěvková organizace - příspěvek na provoz a mzdy“ o 300.000 Kč převodem z rozpočtu všeobecné pokladní správy, z položky „rozdělení výtěžku z VHP“.

Zajímavá byla i diskuse týkající se zápisu z kontrolního výboru. Členové výboru došli k závěru, že smlouva s Karlem Bezuchou, který mám v nájmu parkoviště v centru Lípy, je v podstatě pro město nevýhodná a doporučili její vypovězení.

Karel Bubeník navázal zasedáním finančního výboru, kde se dostalo jednání o odpisu pohledávek ve výši takřka 10 milionů korun. Mezi dlužníky je i zemřelý Karel Pelech, který také provozoval parkoviště a nyní si město odpisuje jeho dluh ve výši přes dva miliony. Obrovské dluhy zůstaly i po nájemci sportovních zařízení města.

Příspěvek Karla Tejnory týkající se výboru pro rozvoj města a památky mě donutil otevřít si zápis. Zaujala mě totiž zmínka o záměru přestavby OD Banco na nové obchodní centrum. Bohužel v zápisu je napsáno pouze, že projekt byl členům výboru prezentován majitelem Tomášem Honsnejmanem a architektem Michalem Pokorným. Karel Tejnora na zasedání prozradil více: "Přinesli fotografie záměru, chtějí zde postavit nové obchodní centrum s plochou 11.000 m2 s tím, že cílem je rozšířit obchodní nabídku v České Lípě. Ukázali nám obrázky a studii – pozitivní je, že ze stávajícího parkoviště cca pro 80 stání by na střeše nového obchodního centra (OC) bylo cca stání 240 – rozšíří se tak parkovací plochy. Další záležitosti přestavby OC již přinášejí otázky a nejsou jednoznačné. Posledních 20 let je centrum ustálené, do toho prázdného prostoru okolí OD Banco je to přece jenom velký objem stavby, je to zásah, a v každém koutu bude jiný styl - socializmus, novodobý, renesance a pak proluka s plochou zdí. Pánové tvrdili, že to vrací zpět k tomu, jak to bylo původně. Otvírá to opět otázku, jak upravit dopravu s konceptem územního plánu a vůbec řešení centrální dopravy. Poslední věc je v podstatě podnikatelská, Česká Lípa za posledních 20 let desetkrát – dvacetkrát znásobila prodejní plochu, ale kupní síla v podstatě koriguje inflaci a ne až tak vzrostla. Je zde poměrně silná konkurence, je riziko, že to, aby sem přišli noví zákazníci, kteří jsou zvyklí nakupovat např. v Liberci, Praze - je spíše přání než realita."

V zápisu je ještě mnoho dalších zajímavostí, tak k nim zase příště.

Potřetí se pokusím sestavit top five týdne.

1. Výlet na Drábské světničky – aspoň jednou týdně musím do lesů a včera počasí přálo. Pár záběrů bude v zítřejším videodeníku.

2. Tři hlasy, tři ruské básnířky – urval jsem se a rovnou ze školy šel na poezii. Zde jsou mé dojmy. Ještě jednou protáčím video:

3. Krajské kolo chemické olympiády kategorie A – letos bylo mimořádně napínavé, protože chyběl jasný favorit. V minulých letech se většinou účastnili kluci, kteří reprezentovali Českou republiku na mezinárodním kole. Tento rok bylo pole vyrovnané. Pořadí se měnilo s každým řešeným příkladem. Můj kůň Mirek Hanzelka nezvládl anorganiku, nejlépe však vyřešil příklad z fyzikální chemie a po biochemii, v níž byl opět nejlepší, se držel na druhém místě. Záměna fruktózy v praktické části ho nakonec „odsoudila“ na nepopulární čtvrté místo. Pár záběrů opět bude ve videodeníku.

4. Posezení s Josefem Doškářem – požádal mě o něj a já mu ho dlužil (viz náš rozhovor – zde). Názorově jsme někde jinde, nelíbí se mi způsob jeho argumentace a některé další věci, ale máme třeba podobný názor na výherní automaty.

5. Páteční podvečerní pivko v Tipáči – nechtělo se mi, ale nakonec jsem vyrazil s manželkou a jejími kolegyněmi, s nimiž jsem většinou v minulosti také učil. Vymysleli jsme u 1,5 promile spoustu vánočních dárků :o)).

Co se na nás valí příští týden?

V pondělí si snad nenechám ujít Vánoční koncert Báry Basikové. Je to má láska ze střední školy, dokonce jsem kvůli ní přišel pozdě na maturitní večírek. Sice se mi nelíbí, jak později přešla do středního proudu, ale i tak na ni nedám dopustit.

V úterý zve českolipská knihovna na Toulky krajem Oldřicha z Chlumu - posezení se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou.

Ve středu propukne v Crystalu Dívčí válka podle Františka Ringo Čecha. Ve čtvrtek jde do kin trochu jiný vánoční příběh s názvem Poupata. Moc se o něm nemluví, ale ohlasy má zatím lepší než jiné české filmy současnosti. A kino ještě jednou: Mission: Impossible - Ghost Protocol - od pátku (aneb chcete vidět Kreml v troskách). V sobotu nabízí Progres Obří broskev. Neměl bych také zapomenout, že po vyhoření Luxoru vznikl nový Music Club - v bývalém Strip baru rozjel Lukáš Hezina novou provozovnu, která odstartovala tento víkend a na příští týden chystá Rock Core Night (10. 12.).

 

 

Komentáře

Re: 45/2011

To jakým způsobem probíhá diskuse o CTT je opravdu k smíchu a ukazuje to na opravdu hlubokou neznalost problematiky ze strany našich zastupitelů a starostky.

Dle mého názoru je ředitelka p.o. Lipý diletant a nemá tam co dělat. Pro vlastní propagaci centra či hradu neudělala vůbec nic. Dodnes nelze ani bez problémů najít vchod. Pořádané akce na hradě byly tuto sezónu dramaturgicky celkem v pořádku, ale ceny nepřiměřeně vysoké. Paní ředitelku jsem na většině mnou navštívených akcí pořádaných v létě na Lipým ani neviděl a pokud ano, tak její úloha v organizování akce byla velmi pasivní.

Zajímalo by jaká byla při volbě ředitelky tohoto subjektu zvolena kritéria. Zkušenost či vize to, si myslím, rozhodně nebyly.

Nahoru

Re: 45/2011

Na hradě jsou plné jen akce, za které se neplatí. A třeba by se mohlo. A pak se udělá akce a chce se za ni 150 korun. Přitom jde o koncert zpěváka dávno za zenitem anebo naopak před ním. A k muzeu: Nevím, co by mě jako otce dětí o prázdninách přesvědčilo, abych dal tolik peněz za muzeum textilu. Chápu, že město chtělo zachránit objekt.

Nahoru

Dívčí válka nebude

Představení Dívčí válka naplánované na 14. prosince bylo pořadatelem přesunuto na 6. února 2012. Agentura se omlouvá za vzniklé komplikace a děkuje za pochopení.

Nahoru