Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

39/2011

Hala aneb Papalášov nad Ploučnicí. Nabídka pro školy. Komerční banko, už nevolej! Začíná divadelní podzim. I ženy mají své dny. Co transky?

Má představa neděle: manželka v lázních, starší syn píská florbal v hale, mladší hraje fotbal ve Frýdlantě.  Vyspím se do deseti, možná kouknu na nějaký film pro dospělejší fanoušky, pak uvařím špenátovou polívku, upeču kuře s nádivkou a buchtu. Vše v poklídku.

Realita: otevřu oči, po bytě je klid, na každých hodinách jiný čas. „Vítku, v kolik jsi chtěl vstávat?“ …“Starého nebo nového času?“ … „Tak si vem snídani do krabičky, já tě do Frýdlantu hodím.“ … „Co to je s tou pneumatikou a proč je v ní ten šroub?“

Mám tady tři poznámky, co bych chtěl v dnešním deníku stihnout okomentovat.

Školy

Možná jste si již všimli, že jsme na naše stránky umístili novou záložku s názvem Školy (zde). Různá školská zařízení mě několikrát týdně vyzývají k tomu, abych jim publikoval více či méně zajímavé tiskovky a já nevěděl, kam je zařazovat. Od tohoto týdne to již vím. Pro širší čtenářstvo zajímavější věci budu dávat i na home page, ostatní objevíte právě pod touto záložkou. Ještě prosím zástupce škol, aby mi posílali texty zformulované tak, jak je chtějí publikovat. Můžu přidávat i fotografie a hodně mi ulehčíte práci, když budou mít na šířku 560 pixelů. Problém není nasdílet i video přes youtube. Doufáme, že služba se vyplatí školám i nám.

Hala

Hala je pěkná, moc jsem se na ni těšil. Především jako divák. Rád se půjdu podívat na florbal, futsal, volejbal i jiné sporty. Ale z prvních dnů jsem byl zklamaný. Samozřejmě mi vadilo se někde mačkat, ale předpokládám, že zájem časem opadne. Stejně jako většinu na tribuně namačkaných diváků mě však prudili zastupitelé, kteří obsadili VIP místa, seděli u stolečku a popíjeli vínko. A co bylo jejich jedinou zásluhou? Že zvedli pazouru a na halu konečně věnovali naše peníze. Měli bychom se z Teplákova přejmenovat na Papalášov nad Ploučnicí. Fandím těm zastupitelům, kteří se cítili trapně a sestoupili mezi svůj lid, ty zbylé už doufám v hale příště neuvidím. Za největší nedostatek haly ale považuji, že z druhé řady lavic nebylo na hřišti mnoho vidět. I to je důvod, proč jsem nenatočil ani jeden záběr. Všechny akce ve florbalu skončily někde hluboko pode mnou. Kontroloval někdo architektovi diplom?

Volání

Také vám poslední dobou někdo volá, aby vás vyzpovídal, případně vám nabídl nějakou službu? Od počátku používání mobilu si vystačím s dobíjecí kartou. Nechci mít s nikým smlouvu, nechci žádný paušál. Nemám potřebu se s někým po telefonu vykecávat, většinu komunikace zvládám po e-mailu anebo naživo. Přesto mě Vodafon bombarduje nabídkami výhodných tarifů. Na operátora jsem si už tak nějak zvykl a většinou žertuji, že se jim zavážu, až bude tarif na nule. Tento týden se však na mě zaměřily různé banky, pojišťovny a půjčovny peněz. Už to dokonce zašlo tak daleko, že se dá úvěr zařídit přes esemesku. Zírám. Finanční gramotnost občanů tohoto státu je na úrovni lidu ze Siera Leone a oni nedají pokoj. Asi právě proto. Nejvíce mě pobavila paní z nějaké pojišťovny, které mě ubezpečovala, jak má u mého jména poznámku, že jsem měl kdysi zájem o důchodové pojištění. No a nejvíce mě naštvalo, když mě nějaká slepice z Komerční banky jen prozvonila a já čekaje domluvení rozhovoru do Štafety volal zpět. Od středy mi teda Komerční banka dluží osm korun. A to si budu sakra dlouho pamatovat. Samozřejmě vůbec nejsem jejich klientem.

Podzimní prázdniny jsem využil především ke keškování. Jeden den v Jizerkách, jeden v Turnově, něco kolem Lípy. Pár záběrů hodím do videodeníku. Včera jsem po týdnu opět zamířil do Progresu. Jen bych se opakoval. Českobudějovická skupina Vees předvedla super výkon, ale z rádií či nedej bože televizí ji většina z nás nezná. Progres tak posluchačům představil další šperk z české klubové scény. Záhadou pro mě zůstává, proč jsem vlastně koncesionářem Českého rozhlasu. Jen proto, že mám v autě rádio? Po minulém týdnu, kdy bylo na The Spankers tak plno, že ze stropu kapal ve vodu zkondenzovaný pot, se tentokrát klub zaplnil únosnou padesátkou lidí. Předkapelou byli českolipští (prý pražští) The Viv. Oba koncerty si můžete v Bártově sestřihu prohlédnout zde a zde.

A co nás čeká příští týden? Od úterka například kurz rodinných financí od A do Z v Libertinu. Ve stejný den koncert Tomáše Kluse v Jiráskově divadle. Ve čtvrtek vstupuje do kin nový film Alice Nellis s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli Perfect Days - I ženy mají své dny. Pokud i vy budete mít své dny, můžete to zkusit na transholky ze Scandal Ladies - taky ve čtvrtek. V pátek startuje Divadelní podzim hrou Černošský Pán Bůh a Páni Izraelité v režii Ivany Bufkové.

Komentáře

Re: 39/2011

Jmenovitě by, pane Bárto, ty zastupitele, kteří se řadí mezi VIP a neVIP, asi uvést nešlo?

Nahoru

Re: 39/2011

Nebo aspoň naznačit.

Nahoru