Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

38/2015

Prezidentův dvojí metr aneb kdo všechno si může státní vlajkou vytřít zadek. Odpůrci migrace na nákupech u Vietnamců. Kolik bude stát nové koupaliště? Založí město Technické služby?

Dochází k další polarizaci společnosti. Miloš Zeman ve svém projevu sice zabojoval proti tomu, aby se lidi s názorem označovali za islamofoby, xenofoby či fašisty, ale opomněl dodat, že by se stejně tak neměl někdo označovat jako sluníčkář, vítač či havlista. Jen dál tento prezident dolních deseti milionů pokračuje v rozeštvávání společnosti, místo toho, aby aktivně otupoval hrany.

Člověk aby se styděl za státní vlajku, když s ní mávají lidé vyzývající ke stavění šibenic pro milovníky muslimů či bývalého prezidenta Havla. Prahou také pochodují členové spolku Českoslovenští vojáci v záloze, kteří na svých facebookových profilech podporují politiku Ruska a slibují vystřílení Strakovy akademie. Ano, taková pestrá směska zmetků přišla minulou neděli podpořit našeho prezidenta, který přímo na pódiu stál s Martinem Konvičkou. S tím Konvičkou, co o muslimech běžně mluví hanlivě jako o muslimácích. A vrcholem všeho je mluvčí Ovčáček, v podstatě úředník, který se na twiteru naváží do legitimně zvoleného premiéra státu. O ministru Dienstbierovi chvíli před tím prohlásil, že je jen vzteklé štěně.

Pravda, Zeman byl také zvolen v legitimních volbách, dokonce v přímých. Ale já byl od začátku proti tomu, aby něco jako přímé volby v Čechách existovalo. Byl to populistický, nepřipravený krok a teď sklízíme jeho plody.

 

Aspoň jednu dobrou zprávu jsem zaznamenal. Mládežnické organizace ODS, TOP 09, ČSSD, lidovců a zelených společně zakládají Asociaci mládežnických politických organizací. Nepřijali mezi sebe příznivce hnutí ANO a KSČM, tyto strany považují za nedemokratické. Moc se mi myšlenka líbí, za jeden z největších problémů současnosti považuji neochotu lidí podílet se na politice jinak než lajkováním a pokřiky.

Včera jsem se stavil v Sapě. To je vietnamské městečko na okraji Prahy. Takový stát ve státě. Chtěl jsem si hlavně koupit chlebovník, případně jiné potraviny, na které běžně nenarazím v obchodech. Nedalo mi to a prošel jsem si větší část areálu. Součástí je i obrovský hypermarket s potravinami. Na rozdíl od malých krámků byl narvaný Čechy. Určitě z velké části odpůrci migrace. Hned mi došlo, jak tam musí být levně. Ne z cenovek, ale z výrazů lidí. To je jen takové malé pošťouchnutí, jak to s tím naším češstvím je.  

No jo, ale jsme v regionálním deníku, takže bych měl aspoň letmo nahlédnout do materiálů středečního zastupitelstva. O změnách tarifů MHD se už diskutuje v několika fórech. O čem ještě se bude jednat?

Bude se například schvalovat nová zakládací listina Městských lesů. Mimo jiné dojde k tomu, že členové dozorčí rady už nebudou voleni na pět let, ale na dobu neurčitou. Zastupitelé vezmou na vědomí ověřovací studii venkovního bazénu u Sportareálu. Rozloha vodní plochy by měla být 880 metrů čtverečných a předpokládané náklady jsou 54 milionů korun. Schvalovat se bude obecně závazná vyhláška ke školským spádovým obvodům. František Chot bude předkládat usnesení o zřízení Technických služeb města Česká Lípa. Česká Lípa by se tak mohla po dvaceti letech vrátit k modelu, který v městech fungoval už za socialismu. Technické služby by mohly obstarávat činnosti, za které město nyní externím firmám platí cca 140 milionů korun ročně. Cílem je samozřejmě ušetřit a také stát se ještě významnějším zaměstnavatelem. Dalším materiálem, o kterém by se mělo jednat, je Strategický plán rozvoje města. Ten předchozí pochází ještě z roku 2002. Před schválením jsou i Pravidla prodeje nemovitých věcí z majetku města. Město se také musí nějak postavit ke dluhu Sdružení Českolipsko. Navrženo je i usnesení o odložení splatnosti na květen příštího roku.

Co nás čeká příští týden v kultuře?

Ještě jsem vás nezval na akci, která se bude ve středu konat na ZŠ Špičák. Právě tam jsme před dvaceti lety s Pavlem Hartmanem založili školní časopis hrupka. S malou přestávkou přežil do dnešních dnů. Shodou okolností mi zítra vychází nová knížka, edukativní detektivka pro děti, jejíž děj se odehrává právě v Lípě a na této škole. Napadlo nás teda logicky oslavit obě události společně. Pokud chcete, stavte se v 16 hodin. Účast přislíbil i spisovatel Ivan Klíma, který nám před lety dělal předsedu poroty v literární soutěži Českolipská hrupka.

Do kin jde zajímavé drama U moře s Bradem Pittem a Angelinou Jolie. V úterý proběhne v knihovně beseda o Bertě Mühlsteinové. Že nevíte, kdo to je? Tak to abyste si to zašli zjistit. Pokud nepůjdete ve středu na Špičák, můžete jít stylově do kina na druhý díl filmu Fakjů pane učiteli. Pokud na to máte žaludek, můžete ve čtvrtek na přednášku Zdeňka Pokorného s názvem Českolipská devadesátá léta. V pátek se zahajuje advent například na novoborském náměstí. Do kin také vstupuje druhý díl Ganstera Ka. V sobotu slavnostně začíná advent v České Lípě.

 

 

 

Komentáře

Re: 38/2015

Změna tarifů MHD na programu jednání zastupitelstva města dne 25. 11. 2015 není (viz pozvánka). Bude až na prosincovém jednání.

Nahoru

Re: 38/2015

Připravujeme zásadnější úpravu tzv. ročního tarifu, proto odložení až na prosinec.

Nahoru

Re: 38/2015

Hezké pondělí

Za mne jen něco málo k úvodní, obecnější části.

Ohrazujete se, pane Bárto, proti nálepkování za "havlisty, sluníčkáře" a o několik řádků dál nazvete skupinu lidí "zmetky" - to už ani není nálepka?!

Souhlasím s Vámi, že přímá volba prezidenta byla do našeho politického systému vložena neústrojně - podle mne si od ní "někdo" sliboval "něco" a když pan Schwarzeberg nevyhrál, tak její výsledky odmítá respektovat a v podstatě se pokouší zvrátit tento výsledek. Na ulici a v médiích. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by nešlo o tak výraznou menšinu nad ostatní se povyšujících "elit". Zde si jen přihřeji "polívčičku" - pomysleme na návrhy na zavedení přímé volby primátorů, starostů ... - ale možná i o podobnou situaci ve městech a obcích někomu jde.

Vaše poznámka o Sapě - myslím, že si odporujete, nebo špatně vyhodnocujete postoje lidí - Vietnamci jsou běžně uznáváni a oceňováni pro svou relativní nekonfliktnost a pracovitost. Banánové děti se zapojují už zcela běžně do společnosti. Myslím, že nějaké příklady budete mít i ve škole.

A k oné AMPO - Asociaci mládežnických politických organizací. No, dnes oficiálně slaví třídenní narozeniny - takže počkejme, jak dlouho bude trvat, než se rozhádají. Ale i tak, samotná idea mi nepřipomíná nic jiného, než starý, dobrý korporativismus, který může končit jako obyčejný fašismus.

Hezký den

F. Chot

Nahoru

Re: 38/2015

Já se ale neohrazoval proti nálepkování, ale proti tomu, že Zeman rozděluje společnost. Jedny nálepkovat zakazuje, druhé doporučuje. Co se týká zmetků, nehodlal jsem to pitvat. Někdo, kdo vyhrožuje ve střední Evropě šibenicí a vystřílením úřadu vlády, je možná něco víc než zmetek.
Co se týká Schwarzeberga, nemyslím si, že by byl nějakým vítězstvím. Kdo je to ta povyšující se elita? Prostě Zeman není dobrý prezident a je hrůza, že ho podporuje tolik lidí.
Viděl jste, jak se jelita (myslím tím ty, co z vašeho pohledu nejsou elita) chová stále k Vietnamcům? To věčné tykání, to povyšování se, jako bychom byli něco víc. Žádná úcta. Ale ano, ve škole mám velmi mnoho dobrých příkladů. Už se těším na další národnosti, které budu mít to štěstí učit.
A poslední odstavec - hlavně mi udělalo radost, že někdo jasně deklaroval, že KSČM a ANO nejsou demokratické strany, ať se snaží sebevíc.

Nahoru

Re: 38/2015

Rád vás zas jednou ve všem jednoznačně podpořím, pane kolego. Pan Chot své obavy jistě přehání.

Nahoru