Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

38/2011

Bude se schvalovat územní plán města. Na kolik vyjde přestavba KD Crystal na knihovnu? Kluby fixlovaly a budou vracet dotace. Na Špičák se nepodíváme – majitelé vyfakovali i starostku. Příští týden do haly či na Holocaust.

Máme před sebou konec měsíce a s ním i zasedání zastupitelů měst. V České Lípě je na programu schválení jednoho z nejdůležitějších dokumentů: územního plánu města. Jeho kompletní znění si můžete prohlédnout na stránkách města (zde). Je včetně všech příloh. Určitě vás zaujmou materiály typu městský okruh, návrh řešení parkovacího deficitu či síť cyklistických tras.

Na úvod se již tradičně bude brát na vědomí zpráva o činnosti rady města. Mimo jiné mě zaujalo, že rada pověřila právního zástupce města, aby vyjednal s firmou Vett smírné řešení sporu. Že by se konečně chýlilo ke konci nekonečné souzení s bývalým provozovatelem městské dopravy ve městě? Moc se mi tomu nechce věřit.

Jednat se bude také o možnosti udělat z KD Crystal městskou knihovnu. Připravena je studie s názvem Adaptace kulturního domu Crystal pro potřeby městské knihovny. Ze studie je zřejmé, že neprojde nástavba na terase, která měla prosvětlovat prostory knihovny pultovým světlíkem. S touto dostavbou nesouhlasí Památkový úřad ani architekt Jiří Suchomel, autor původního projektu. Součástí studie je zároveň orientační propočet nákladů investiční akce včetně nabídky projektových prací. Celkové předpokládané náklady investiční akce byly zpracovateli studie odhadnuty na 109 mil. Kč bez DPH tj. 130,5 mil. Kč včetně DPH. Celkové předpokládané náklady investiční akce zahrnují náklady na projektové práce ve výši 4,03 mil. Kč bez DPH, náklady na stavební objekty ve výši 85,689 mil Kč bez DPH, náklady na vnitřní vybavení objektu, mobiliář a umělecká díla ve výši 8,27 mil Kč. bez DPH a vedlejší náklady včetně rezervy ve výši 10,28 mil Kč. bez DPH.

Zastupitelé budou také schvalovat financování revitalizace hřiště při ZŠ Špičák. Jedna z ostud města by tak mohla být konečně opravena. Nebude to však zadarmo, v důvodové zprávě je zmíněna částka 20 milionů korun.

V minulém deníku jsem psal o tom, že podpora sportu je v tomto státě stále horší. Jen pro zajímavost: město v 1. etapě rozdalo sportovcům bez tří tisíc sedm milionů. Je dobře, že jen nerozdává, ale také kontroluje. Na základě svých inspekcí nyní pěti subjektům klesnou příjmy o celkem šest set tisíc. Podle dnešní zprávy v rádiu "bývalý Crystal" se to asi nejvíce dotkne hokejistů, ale příspěvek byl snížen i Spartaku Dubice, florbalistům, Lokotce a KWJ Falada. Celkový rozpočet grantového programu v oblasti sportu v letošním roce činí 8.850 tis. Kč.

V rámci interpelací se bude číst i stanovisko k rušení nočního klidu v okolí Music Baru Prdel. Zaujal mě dopis majitelů rozhledny na Špičáku starostce, která prosila o zpřístupnění vyhlídkového bodu aspoň v podobě dne otevřených dveří. Moji studenti by použili výraz, že ji i nás majitelé vyfakovali.

Na programu je dost dalších zajímavostí. Zase bude měsíc z čeho čerpat. A to jsem se ještě nestihl podívat na plány zastupitelů v okolních městech.

Deník píši s předstihem. Jestli vše klaplo, visím v jeho vydání v Německu na skále a v nejbližší době vám přinesu report z Českolipanům nejbližší ferraty. V týdnu jsem byl se studenty na exkurzi v libereckém IQ parku, který se od mé předchozí návštěvy opět rozšířil o dvě patra a nabízí tak opravdu několik hodin „vědecké“ zábavy. Určitě jde o jedinečný celočeský, nejen turistický, cíl.

V sobotu večer jsem se chystal na dvojkoncert českolipských Los Chuperos a pražských The Spankers. Video ze Spankers jsem ještě v noci stihl na i-noviny přidat (zde). Los Chuperos přidám dnes večer.

A kam příští týden? Patří-li mezi vaše sny navštívit Island, můžete se v úterý namlsat v českolipské knihovně, kde proběhne beseda o tomto ostrově. Klub Progres už funguje i přes týden, v úterý zde například proběhne promítání krátkých filmů o Holocaustu. Celý týden bude ve znamení otevření nové sportovní haly a také oslav Státního svátku. Program akcí jsem už naprogramoval a vyjde na začátku týdne. O víkendu mě zaujal koncert budějovické kapely Vees v Progresu. 

Komentáře

Re: 38/2011

De facto ohledně přístupu na rozhlednu byli občané "vyfakováni" bývalým starostou a zastupitelstvem, kteří rozhlednu prodali. Kdopak to by?

Nahoru

Re: 38/2011

Knihovna za 130mil. Hmm. Na jedné straně patří českolipská knihovna bezpochyby k nejlépe vedeným institucím placených městem, na straně druhé je 130 milionů cca jedna šestina ročního rozpočtu města, což není vůbec málo.

Na budově knihovny na náměstí se nedávno vyměnila okna a nepřijde mi, že by byla budova v havarijním stavu nebo snad zcela nevyhovovala pro čtenáře (trendy moderní knihovní budovy zcela jistě nesplňuje, na druhou stranu svůj účel plní). Nevím, jestli za přesun knihovny do Crystalu lobuje přímo vedení knihovny nebo se jedná jen další o stejskalovinu, kdy jednu tlusťochovu kapsu naplní předvybraná stavební firma a druhou Baier jako pozornost za další levný nákup městského baráku na náměstí za účelem přeprání peněz od chudáků, co je naházeli do beden.

Přál bych si mít krásnou novou knihovnu, ale nemyslím že ekonomická situace v České Lípě, ČR resp. v celé Evropě nahrává takto velikášským investicím. Prioritu by měly mít spíše řádově levnější investiční akce, které budou pravidelně sloužit co nejvíce obyvatelům ČL (např. dokončení cyklostezky Varhany -- nechci primitivně srovnávat cyklostezku s knihovnou, ale je fakt, že cyklostezku využívá řádově více lidí a stála o řád méně než plánovaná knihovna v Crystalu).

Nahoru

Re: 38/2011

Cyklostezka určitě dokončena bude, a z jiných peněz, než z těch, za které by se realizovala modernizace Crystalu pro knihovnu. Takže ty investice si rozhodně nekonkurují. Kromě toho je skutečně nelze srovnávat. Kdybychom se měli ke kultuře chovat podle toho, kolika lidem chybí, už bychom dávno žádnou kulturu neměli. Navíc kultura je širší pojem, je i kultura chování, chování k druhým lidem, k přírodě, vůbec ke svému okolí. Ovšem obojí spolu velmi těsně souvisí. Takže i ti, kdo knihovnu zrovna nemusí, mohou ocenit, že kulturní lidi nejen čtou, ale že se zpravidla nechovají tak, jak by si ani nečtenář nepřál.

Nahoru

Re: 38/2011

Mirku, nikdo knihovnu rušit nechce, ani nezpochybňuje její nezastupitelný význam. Podstatou je, že tu máme fungující instituci ve funkčních prostorech (zdaleka ne ideálních) na jedné straně, na straně druhé celou řadu problémů (třeba neutěšený stav parkování na sídlištích a vůbec přicházející ghettizaci sídlišť; herny ve městě - máme je tu i když tu dávno být nemusely resp. mohly být zakázány). Na druhé straně osvícení zastupitelstvo, které chce jen tak mýrnyx týrnyx šoupnout šestinu rozpočtu na něco, co nehoří.

Ostatně obdobný příklad je DDM Libertin na Škroupáku. Libertin je v pronájmu v domě, který patří církvy, za 1 Kč ročně. Na městě dostali vnuknutí, že přeci nebudou investovat do údržby majetku, který není ve vlastnictví města, tak spekulují, že přesunou Libertin někam do sklepa v budově ZUŠ (že je to prostor nevyhovující je asi jasné).

Nechápu, kdo s takovými nápady přichází, je to snad tlak stavební lobby? Nebo si chtějí konšelé stavět pomníky? A nebo jsou prostě blbí?

Prioritou by měly být investiční akce, které řekněme zlepší kvalitu života co nejvíce lidem a zároveň budou dávat smysl.

Nahoru

Re: 38/2011

Jaké jiné peníze? Peníze jsou jen jedny, musel je někdo vydělat a odvést daně. To, že, je někdo rozhází do nějakých šuplíků, v horším případě přepošle přes Brusel zpátky a pak se přiživuje na jejich čerpání a utrácení, je bohužel pro dnešek typické. Děsí mě přístup našich zastupitelů, kteří se vznešenými slovy o kultuře rozhodnou bohorovně o utracení 130 mil., když současná zařízení fungují a plní svůj účel. Zajímalo by mě, jestli by si doma místo výměny starých oken a vymalování bytu rovnou koupili byt nový.

Nahoru

Re: 38/2011

Problém je v tom, že do Crystalu se dříve nebo později bude muset stejně investovat. A myslím, že i kdyby se měl "jen" opravit, taky půjde o desítky milionů. Jde o otázku priorit. Já osobně jsem přesunu knihovny nakloněn, ale je tam dost ale. Třeba jestli neklesne počet klientů, většinou jsou totiž dost konzervativní.

Nahoru

Re: 38/2011

Hovoří se tu o knihovně - nejvyšší čas se k tématu vyjádřit. Budu se snažit popsat situaci věcně, i když přiznávám, že s ohledem na osobní vztah k dané instituci, jakož i na některé formulace zde uvedené, to nebude lehké.
Tedy : městská knihovna dlouhodobě usiluje o rekonstrukci svých prostor. Poprvé se jí to podařilo na počátku 90. let, kdy byly vystuženy stropní konstrukce, aby vůbec budova nápor knihovny ustála (mimochodem řešit budovy ve chvíli, kdy hrozí havarijní stav, je více než pozdě - kdysi jsme to tu zažili a není skutečně o co stát. Zodpovědnost je nekonečná). Tehdejší rekostrukce však zdaleka neodpovídala dnešním nárokům a marná sláva, uteklo už 20 let, máme tu nové aktivity, potřeby, technologie. A že se vyměnila okna? Zájemcům mohu dodat fotodokumentaci - některá byla životu nebezpečná, mytí oken pro otrlé, o tepelných únicích nemluvě.
Ale zpět k obecným skutečnostem. Proč usilujeme o jinou, lepší knihovnu? Knihovna je bariérová, je nedostupná imobilním, je nedostupná maminkám s kočárky, je komplikovaně dostupná starším lidem. Je nedostupná teenagerům, protože tu pro ně nejsou prostory. Stávající knihovna nemá prostorové možnosti pro realizaci řady programů, vzdělávací projekty, apod. Mimochodem - každé úterý kdy pořádáme besedy a přednášky, musíme naši čítárnu vystěhovat a nainstalovat řady židlí, připravit techniku....pozvaní hosté se převlékají a připravují v ...no, nepůjdu do detailu. Ostatně zázemí samotného personálu je rovněž výtečné - dá se říci, že skoro není žádné. Zabrousíme-li zpět k technickému stavu budovy, zmínit musím elektroinstalaci, o té by se vzhledem k její hliníkové verzi dalo rovněž mluvit jako havarijní a toalety, ty už jsou také mimo realitu dnešních dní. A to nejlepší na závěr - za hlavní budovou ve dvoře máme ještě jeden objekt. Nachází se tam odělení pro zpracování fondů, oddělení regionálních služeb, prostě zpracovatelské zázemí. Přepravky s knihami vláčíme po točitých schodech, podlahy se nebezpečně pohupují, toaleta je na chodbě za závěsem (ta původní na pavlači hrozila zřízením). Mám pokračovat?
Městská knihovna dlouhodobě usiluje o rekonstrukci svých prostor - o dlouhodobosti svědčí řada studií, které zde máme (dokonce jsme chtěli uspořádat výstavu, ale nechtěli jsme provokovat). Konečně se začalo vážněji hovořit o stavu knihovny a její rekonstrukci. Jako jedna z variant se začal diskutovat Crystal. Moc jsme vážili (máme to tu rádi!) a nakonec Crystal převážil nad rekonstrukcí stávajícího objektu knihovny. Rekonstrukce budovy na náměstí (včetně té vzadu) tak, aby splnila představy o moderní knihovně se všemi nároky technologickými i bezpečnostními i společenskými by pravděpodobně stále stejně jako ta v Crystalu. Výsledkem by však byly velmi dělené prostory, které by vyžadovaly vysoké nároky na personální vybavení organizace. V konečném součtu by provoz byl nepochybně nákladnější. Knihovnu v Crystalu jsme mnohokrát probírali, neuměle kreslili do stávajícího zaměření, diskutovali s architekty...výsledkem jsme nadšeni. Myslím, že tímto projektem, přestože na první pohled není levný, získá město zcela novou kvalitu. Crystal se stejně musí do jisté míry rekonstruovat (je třeba zmínit, že studie řeší rekonstrukci obvodového pláště a střešní krytiny, i proto tak vysoké náklady) a stávající knihovna také donekonečna nejen s hliníkem nevydrží.
Bylo zde řečeno, že město má podporovat takové investiční projekty, které zlepší kvalitu života co nejvíce lidem a zároveň budou dávat smysl. Jsem přesvědčena o tom, že knihovna v Crystalu je přesně takovým projektem. A poklesu počtu uživatelů se vůbec nebojíme - dosud všem knihovnám, které se nově postavily, rekostruovaly (a mimochodem že jich je hodně!) to neobyčejně svědčí, počet návštěvníků radikálně narostl, protože v hezčích, prostornějších, příjemnějších knihovnách se příjemněji pobývá.
Omlouvám se za dlouhé čtení, ale zdaleka jsem neřekla vše, co mám na srdci :-).

Nahoru