Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

36/2014

Logo Lípy frčí. Prohlášení k cyklostezce je šlendrián. A kolik bere, řekněme paní Zagorová, je to milá holka, ale kolik bere v tom výboru … Vánoční dům na zámku. Kde jsou Mory?

Nebyl jsem v prvních chvílích po zveřejnění záměru právě příznivcem městského loga, ale jak se čím dál více používá – například na tiskových zprávách nebo na předních maskách autobusů MHD – oceňuji ho. Skoro bych řekl, že se s ním ztotožňuji a jsem o nějaké to promile hrdější na své město.

Jsou však věci, které promile či spíše procenta ubírají. Mé jemné popíchnutí v podobě vyfocení bordelu na cyklostezce se kapánek zvrtlo.

„Je potřeba říci, že Cyklostezka Varhany není v majetku města Česká Lípa. S touto vyhledávanou turistickou atrakcí je město spojenou pouze jako člen Svazku obcí Cyklostezka Varhany a jako místo, kde stezka začíná. Žádný jiný vztah k cyklostezce město nemá, nemůže se tedy o ni starat jako o svůj majetek.“ (Úryvek z tiskové zprávy města - celá je zde.)

Dle mě nemůže politik říct, že něco, co leží na území města Česká Lípa, se ho netýká. Ono toho totiž městu ve městě až tolik nepatří. Mohli bychom se v budoucnu dočkat třeba následujících prohlášení:

„Nezajímá nás, co se děje v hospodách, že tam popíjejí mladiství. Hospody nejsou majetkem města. Nezajímá nás, že se v domech krade a vraždí. Tyto domy nejsou v majetku města. Nezajímá nás, jaký vzduch lidé dýchají, vzduch není majetkem města. Oni nás vlastně lidi vůbec nezajímají, hlavně, že jsme ukojili své ego a jsme tam, kde jsme chtěli být.“

Jasně, provokuji. Za ten hnusnej bordel můžou většinou mladiství, kteří se na začátku stezky scházejí, popíjejí alkohol, kouří a nudí se. A ti už by město zajímat měli. Existují různé vyhlášky, třeba o konzumaci alkoholu. Pokud jsem správně pochopil katastrální mapu, tak začátek cyklostezky stále leží na území České Lípy. Chtěl jsem si zkontrolovat, jestli obecně závazná vyhláška města vůbec ještě platí, ale městské stránky nefungují. Také by město mělo zajímat, jaká je životnost zařízení, která se na začátek cyklostezky instalovala. Plot nevydržel snad ani rok, to udělali vandalové, budiž, ale že stůl tak rychle shnil, to bude spíše nevhodně zvoleným materiálem. A že se musejí vyměňovat kulatiny – bodejť by ne, když byly přichyceny dvoucentimetrovými vruty, takové se doma bojím použít i na zavěšení obrázku na chodbě.

Ale jinak zastupitelé nelení. Do komisí si schválili o třináct lidí více než minule, do výborů o dvanáct. A to ještě vzniká jedna komise (pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy).  Ale vše není jen černé nebo bílé, jestli jsem to dobře pochopil, budou zastupitelé brát za svou práci ve výborech a komisích o deset procent méně než v minulém období. Občané, kteří nejsou zastupiteli, budou za každou schůzi, které se zúčastní, dostávat 400 korun, což je také méně než v předchozím období - o sto korun. Sečteno, podtrženo, naši zastupitelé nechtějí chrochtat jako naši poslanci.

Trochu se diskutuje o tom, jestli nemají být zastupitelé a nezastupitelé odměňováni stejně. Myslím si, že ne, protože zastupitel nese zodpovědnost, zatímco pouhý člen například výboru si své čtyři stovky může jen vysedět. Jsou z minulosti známé případy, kdy se někteří chodili jen podepisovat. Někteří nechodili vůbec. O to zajímavější bude čtení zápisů, které jsou součástí materiálů pro zastupitele. 

Ale nejen politikou živ je člověk. Minulý víkend jsem deník „předtáčel“, odjel jsem keškovat na Žatecko. Upozorním na dvě místa mého pomyslného top five. Zaujal mě Vánoční dům (zde) vytvořený ze zámku Doubí. Už letos nemusím jezdit nasávat vánoční atmosféru do Německa. Zde je na pár desítkách metrů čtverečných vše – umělý sníh, vánoční štola, tisíce ozdob (i ty, které si pamatuji z dětství), vánoční akvárko, děda Mráz, Santa Klaus i Ježíšek, z reproduktorů béká Kája Gott. Jde o hrozný kýč, ale skoro mě dojal. Vstupné je padesát korun. Objekt funguje celoročně, takže uvažuju, že bych někdy zajel nasát atmosféru i v létě. Podle davů lidí jde o úspěšný podnikatelský záměr.

 

Následující den jsem keškoval po vesničkách v okolí Žatce. Jedna se jmenuje krásně – Mory. Zpustlé kostely, rozpadlé zvonice, opuštěné hroby. A do toho zpropadená inverze. Sudety dva roky po válce. Jiný zážitek než v Doubí.

Co na nás pořadatelé nachystali první prosincový týden?

Začínají již 25. Vánoční trhy v muzeu. V úterý vystoupí v Jiráskově divadle má pubertální láska Lenka Filipová (myslím platonická). Už dopředu se bojím dalšího českého filmu, tohoto nejen kvůli tomu, že je český, ale i kvůli tomu, jak se jmenuje - Modelky s. r. o. Ale jsou i blbější názvy - třeba Návrat blbýho a blbějšího.  Naštěstí mám tolik práce, že jsem se kvůli ní vzal v práci volno.

 

Komentáře

Re: 36/2014

6. odstavec je krásně napsán.

Nahoru

Re: 36/2014

Ale vše není jen černé nebo bílé, jestli jsem to dobře pochopil, budou zastupitelé brát za svou práci ve výborech a komisích o deset procent méně než v minulém období. Občané, kteří nejsou zastupiteli, budou za každou schůzi, které se zúčastní, dostávat 400 korun, což je také méně než v předchozím období - o sto korun. Sečteno, podtrženo, naši zastupitelé nechtějí chrochtat jako naši poslanci.

Pokud správně chápu Váš text a poznámky pana Vencovského, pak "sečteno - podtrženo" mi vychází poněkud jinak:
1) práce zastupitelů (radních) je hrubě podhodnocená. Vzhledem k rizikům, kterým se vystavují.
2) odměna členů výborů (tedy poradních orgánů, které nemají odpovědnost) je zcela zjevně diskriminační, neboť za výkon - respektive účast na výboru - je udělována jiná odměna. A to pouze v závislosti na tom, zda člen výboru JE či NENÍ zastupitel. Což ovšem s prací ve výboru či následnou odpovědností za výkon práce ve výboru nijak nesouvisí, že ?
3) odměny zastupitelů jsou drobné. Mrkněte do rozpočtu na ostatní výdaje. Pokud někdo chce "chrochtat", tak to určitě nebude realizovat skrz přímou odměnu za výkon funkce. Jde o vliv.

Nahoru