Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

36/2013

Česká Lípa není díra. Jak bude vypadat českolipské logo? Jak dopadl unplugged koncert hard core kapely? Žijí ještě Lipský a Redford? Jak na Königstein?

Opravdu hodně dlouho jsem se nedíval na žádné materiály českolipských zastupitelů. Zlenivěl jsem, asi díky tomu, že mluvčí města připravuje poměrně rozsáhlé zpravodajství. A samozřejmě nestíhám. Své určitě dělá i skutečnost, že zastupitelé se scházejí méně často než dříve, a tak jsem vypadl z rytmu.

Další zasedání je tuto středu. Tak jsem aspoň nahlédl.

Jedním z bodu jednání bude Tvorba jednotného vizuálního a komunikačního stylu města. Jeho součástí bude i návrh loga České Lípy. Zajímavé jsou návrhy. Takto znějí slovně:

Varianta A: se nese v duchu hesla Lípa žije! Tento návrh je velmi mladý, jednoduchý a dynamický. Nabízí prostor k výrazné symbolice a práci s názvem v dalších spojeních a vytvoření jednoduchých sloganů prezentující naše město. Tento návrh přitáhne především mladé lidi žijící aktivním životem. Prezentuje Českou Lípu jako město se širokou nabídkou volnočasových aktivit, kde se stále něco děje, město, které pulsuje životem a má co nabídnout.

Varianta B: se nese v duchu Lípa je historie i budoucnost. Tento návrh je konzervativní, nejvíce statutární, je zde zastoupena důstojnost a symbolika města. Logo je jednoduché a srozumitelné všem, nabízí prostor pro objevování nových významů a souvislostí. Prezentu je Českou Lípu jako město s bohatou a významnou historií, které se však nezastavilo a snaží se stále rozvíjet.

Varianta C: je nositelem hesla „s Lípou v srdci“. Tento návrh je založený na touze lidí patřit k nějaké komunitě. Pracuje s postojem, že každý si své město nese v srdci a je rád, když jednoduchým znakem může dát najevo, že patří zrovna do České Lípy, nebo že Lípa je či byla jeho domovem. Jde o velmi jednoduchý, a naprosto jasný logotyp přijatelný pro všechny generace, které ve městě žijí. Zastupuje nejen město jako takové, ale i okolní přírodu a především lidi, kteří v Lípě žijí, tvoří, sportují, baví se, pečují o ni, vzdělávají a mají Českou Lípu rádi. Je to funkční a nadčasový návrh.

Pro zajímavost v rozpočtu města na letošní rok byla zastupitelstvem schválena částka 200 000 Kč na zpracování vizuálního a komunikačního stylu, která určitě nebude vyčerpána. Vypadá to, že rada města vnímá jako svou kompetenci prozatím nechat zpracovávat tento nápad grafika Tomáše Červenku.

Včera jsem v Progresu viděl pěkný slogan. „Česká Lípa není díra“. Stál jsem tam v rohu, chvíli poslouchal, chvíli natáčel a přemýšlel, proč mě Progres tak baví. Asi proto, že se tam scházejí mladí lidé, kterým není tohle město lhostejný. A občas zabloudí i někdo starý jako třeba já. Zajímavé je, že dost jich studuje nebo dokonce bydlí mimo Českou Lípu, v Praze, Liberci i zahraničí, přesto se v bývalé škole na Špičáku periodicky objevují, aby podpořili místní kapelu, divadelníky z Boru anebo jako třeba včera charitu při aukci obrázků z našeho seriálu o Karlovi H. Přišel jsem pozdě a překvapilo mě, že některé obrázky se dražily za více než čtyři stovky a celkově se prodaly za skoro osm tisíc. A to je zájem ještě o další, které se nenabízely.

Zdroj fotografií: Progres

Jen chci říct, že sounáležitost s Lípou nevzniká na zasedáních zastupitelů, dokonce ani radních. Ani na stolech grafiků. Je to o lidech. Nezbývá než už po několikáté smeknout před Jirkou Gottlieberem a několika desítkami kluků a holek, které dokázal zblbnout. Myslím si, že Lípa přežije, až se odsud odstěhuje starostka Moudrá, přežije sociální demokraty na radnici, přežije i několik povodní, ale stala by se skutečnou dírou, kdyby se v ní nepodařilo udržet aspoň několik lidí z party kolem Jirky.  

Slíbil jsem ke včerejšímu koncertu v Progresu aspoň pár slov. Hudebně se mi více líbila skupina The Viv. Bylo na nich vidět, že takto nehráli poprvé. Pepa Fárek v rozhovoru (tomto) přiznal, že už mu fanoušci říkali, aby raději hráli bez elektriky, že to zní líp. Mně to tak také přišlo. Jen si myslím, že je to spíše aparaturou. Slyšel jsem je v Progresu, Staré Lípě i venku a pokaždé měli úplně jiný zvuk. Trochu jsem na ně zanevřel, když odešel David Scharf. To byl můj nejoblíbenější bubeník v Lípě, prostě šoumen, ale teď už se těším, až je uslyším znovu a uvidím, co předvádí Ramonn za celou soupravou. Unplugged byl jeho výkon úctyhodný.

Scream of the Lambs pojali unplugged trochu jinak. Prostě vypnuli elektriku a hráli jako by tam byla. Trochu tomu teda chyběla kvalita, ale zase to byla zábava. On to Bob Suchý i přiznal: „S těma bednama za mnou, když zapomenu text, tak udělám prostě bllleem, blleeem, a nikdo si ničeho nevšimne. Takhle je všechno hned poznat.“ Poznat toho bylo spoustu, možná o to víc jsem se těšil, až si je přehraju na plný koule a v plný parádě.

 

Včera přes den jsem stihl ještě výlet do Německa na další vánoční trhy. Úplně poprvé jsem se vypravil na Königstein. Asi tři sta metrů za hranicemi se rozplynula mlha a vylezlo sluníčko. Oni v tom Německu snad i to počasí mají lepší, říkali jsme si. Trhy jsou standardní, teda německy standardní, všude spousta pičičundiček, home made výrobků, horkého vína, ochranovských hvězd a perníčků. Aspoň pár informací pro ty, kteří řeší, jaké to tam je. Cesta z Lípy mi pohodovou jízdou trvala 66 minut. Projedete městečkem, skálu jakoby objedete a odbočíte (vše značeno), po několika metrech je několikapatrové parkoviště za 4,50 eura. Nahoru můžete vyjet vláčkem, ale Češi logicky chodí pěšky. Vstupné stojí sedm euro, ať již se trhy konají nebo ne. Můžete si připlatit a vyjet výtahem, protože výstup je docela mazec. Výhledy úžasné, spousta informací v češtině, i za běžného provozu je nahoře restaurace, teď o Vánocích bylo jídlo a pití všude, i v katakombách. Více ve fotografiích:

A tradičně na závěr: Co podniknout příští týden? V pondělí se můžete přesvědčit v Jiráskově divadle, že Lubomír Lipský nejen žije, ale stále ještě hraje. Ve hře Manžel pro Opalu s ním vystupuje i další legenda Květa Fialová. Podobné je to s Robertem Redfordem - do kin vstupuje jeho one man film s názvem Vše je ztraceno. Ve středu na vánočním koncertu Splněných přání vystoupí Jitka Zelenková. Kromě toho si můžete vánoční atmosféru navodit i dalšími svátečními koncerty: Lístku a Lístečku (ve čtvrtek), našeho gymnaziálního sboru a Českolipského evergreenu (pátek) nebo Českolipského pěveckého sboru (sobota). V sobotu proběhne i tradiční Vánoční Všudybud.

Jo a radost mi uděláte, když budete diskutovat a hlasovat v naší nové rubrice zde. Také budeme rádi, když vymyslíte, co všechno můžeme v Lípě i jinde hodnotit.

 

Komentáře

Re: 36/2013

Že Česká Lípa není díra????No tak to je nářez!!!Mimochodem....co to tam hulíte za matroš?

Nahoru