Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

35/2015

Lidi si závidějí i almužnu. Chce vůbec někdo Špičák regenerovat? Také jste ve dvaceti letech nakupovali domy v centrech měst? Na italskou operu do Boru.

Bez mála pět hodin trvalo středeční zasedání zastupitelů. Vždy mě pobaví, když v různých fórech na sociálních sítích nějaký šťoural odkojený Bleskem a Růžovkou napíše, jak se tam zastupitelé choděj za jeho prachy jen flákat. Jen připomínám, že neuvolnění zastupitelé dostávají jen jakousi almužnu v řádech tisícikorun či spíše stokorun. Když k tomu připočteme, že svědomitý zastupitel by si měl prostudovat cca sto stránek materiálů každý měsíc, případně prodiskutovat materiály se svými spolustraníky či pracovníky městského úřadu, vychází z toho hodinová odměna cca 30 korun.

To jen na úvod, aby si někteří viděli lépe do úst či spíše klávesnic. A pokud i tak závidí, za nedlouho budou určitě nějaké volby, můžou se předvést.

A teď se pojďme podívat, jak dopadly některé body jednání. Ještě není schválený zápis, takže vycházím z on-line zpravodajství. Chvíli město inzerovalo, že zasedání zastupitelů bude i na youtube, ale pětihodinové video už bylo odstraněno.

Na úvod byl jmenován novým tajemníkem města Josef Zachrla. Na úřadu je od té doby, co se o práci města zajímám. Vždy na mě působil jako pragmatik, co nepodléhá emocím, nesnaží se zviditelňovat. Když dostal dotaz, odpovídal suše, bez kudrlinek a k věci.  Vzhledem k jeho zkušenostem si myslím, že je to dobrá volba, i když samozřejmě neznám zákulisí. A mít dobrého tajemníka, je mnohdy lepší, než mít dobrého starostu.  

V bodu, který se týkal regenerace sídliště Špičák, se hodně diskutovalo o nezájmu lidí o věci veřejné. Průzkumu se například zúčastnilo jedno procento obyvatel a veřejně diskutovat na zasedání zastupitelů přišel jeden, Josef Šidlo, což je navíc neúspěšný kandidát a lídr Strany svobodných občanů.

Jen to odpovídá tomu, co jsem napsal v úvodu. Zájem o město a jeho rozvoj naprosté většiny obyvatel České Lípy končí u hysterických výkřiků na sociálních sítích. Řada netrefí ani do volebních místností, případně vůbec neví, že nějaké volby jsou.

Potěšilo mě, že nejprve Petr Skokan a následně i Romana Žatecká nezapomněli, že v Lípě jsou i jiná sídliště, která by si zasloužila pozornost zastupitelů.

Krátce se diskutovalo o prodeji objektu čp. 137, ve kterém ještě nedávno sídlila městská policie. Zájem projevil jen Nikoláos Naum, který chce objekt zrekonstruovat a pronajímat. Nabídl 1 555 777 korun českých. Petr Skokan varoval před tímto kupujícím, podle něj se jedná o spekulaci. Během hlasování však 16 zastupitelů prodej podpořilo. O panu Naumovi říká google, že je z Liberce, je jednatelem společnosti MY GROUP s.r.o., která funguje dva roky. Nejzajímavější je, že panu Naumovi bylo teprve dvacet let, pokud uvedl správné údaje.

Detail.cz o jeho společnosti píše například: Mezi obory podnikání, které evidujeme, patří: Demolice a příprava staveniště, Zprostředkovatelské činnosti realitních agentur, Pronájem a leasing ostatních výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost, ale zabývá se i dalšími 5 obory. Je aktivní bez omezení činnosti. Společnost je na samém začátku a zatím nedosáhla žádného obratu nebo jeho hodnotu neznáme a nevíme, kolik zaměstnává zaměstnanců.

Zajímavé je i to, že Nikoláos Naum chtěl koupit od města i domy číslo 135 či 252.

Buď nadšený mladý podnikatel, o kterém ale jinak google nic neví, nebo další z bílých koňů, kteří mají v Lípě už své tradiční pastviny.

Více až bude zápis.

Příští týden mají žáci podzimní prázdniny, přesto kultura na Českolipsku žije. Milovníci opery se dočkali - v Boru v úterý vystoupí Severočeské divadlo s Pucciniho kouskem Tosca. Ve stejný den bude U Bílýho černocha Tchei-chan & René Souček. Poměrně dobře vypadá komedie s Anne Hathaway a Robertem de Nirem - Stážista, ve středu v Crystalu. Státní svátek můžete oslavit i lampiónovým průvodem a opékáním vuřtů na vodním hradě. Uvidíme, co čekat od nové české komedie s názvem Celebrity s.r.o. Do Boru ve čtvrtek přijedou na premiéru autoři. V sobotu vystoupí v Žitavě Smetanovo trio v rámci festivalu Lípa Musica.  

Já z Lípy na pár dní zmizím, tak nevím, jestli stihnu příští deník, ale fotografie na každý den naprogramuji.

 

 

Komentáře

Re: 35/2015 - chybí říjen 1918

Nějak jste pozapomněl na narozeniny ČSR - a hlavně na obnovení pomníku Rumburských hrdinů = událost celostátního významu, na kterou novoborský starosta pozval i prezidenta republiky - viz třeba zářijový Novoborský měsíčník:
http://www.novy-bor.cz/customers/novy-bor/ftp/File/zari15web.pdf
Úvodník starosty včetně dopisu prezidentovi na str. 1 a 2
Fotopříloha z instalace pomníku na str. 29
Článek Josefa Doškáře za sdružení pro obnovu pomníku na str. 33
Je v něm zmínka i o novém památníku na místě posledních střetů vzbouřenců s rakouskou armádou u vjezdu do města pod kopcem vpravo (vedle garáží ve Sluneční ul.).

Ale úvod o poštěkávajících psech se vám poved :)

Nahoru

Re: 35/2015 - chybí říjen 1918

Tak třeba si nemyslím, že to byli hrdinové, ale vlastizrádci :). Když už chcete provokovat.

Zmínil jsem operu, která má být součástí oslav. I když nechápu, proč zrovna Tosca.

Ale jinak pocházím z té vygumované generace, které bylo tvrzeno, že 28. října je Den znárodnění průmyslu. Nerad slavím Státní svátky. Stále je někdo překrucuje.

Nahoru

Re: 35/2015

To snad jen skutečně provokujete. Pro naše rodiče, prarodiče i praprarodiče to byl celoživotně významný svátek, o kterém by měl i dnes každý něco vědět.
Vzbouřenci byli sice trochu naivní, ale pokusili se co nejdřív ukončit Velkou válku, čímž by zachránili tisíce životů na všech frontách. Legionáři byli taky podle tehdy platných c. a k. zákonů "vlastizrádci" a přesto na ně vzpomínáme s úctou.

Nahoru

Re: 35/2015

Pane Tichý, jsem rád, že s Vámi mohu konečně 100% souhlasit! Státní svátek 28. říjen upomíná na nejvýznamnější den našich novodobých dějin. A i já si ho půjdu hrdě ve středu na náměstí připomenout.

Nahoru

Re: 35/2015

Tak já to oslavím pár kešemi v českých hájích. Může být oslava i tak?

Nahoru

Re: 35/2015 / 28. říjen

I když se to třeba na první pohled nezdá, tohle s tématem souvisí:
http://svobodneforum.cz/obcane-v-mnozstvim-vetsi-nez-male-v-hlave-nic-ale-volebni-pravo-maji/

"Jana Husa znají lidé jenom z televize, stejně tak Masaryka a Gottwalda a Veřejnou bezpečnost. Tu nejspíš ze seriálu o majoru Zemanovi. A to je jen historie. Stejně tak i přítomnost znají lidé jen zprostředkovanou přes média. Pokud se jim přihodí, že politiku znají jen z pořadu Kotel a z Haló novin a Babišova tisku, mají hned světonázorově jasno. A všichni ti lidé mají volební právo. Naštěstí ho ne všichni využívají. Možná by pak skutečně volili Karla Gotta, aby nás ochránil před spiknutím iluminátů. Ne že by volební hlas pro Babiše byl znakem zdravého rozumu."

Nahoru

Re: 35/2015 / 28. říjen v Boru

Fotogalerie na stránkách města:
http://www.novy-bor.cz/cz/pro-media/aktualne-z-noveho-boru/aktualne-z-noveho-boru/obnoveny-pomnik-rumburske-vzpoury-vzbudil-zaslouzenou-pozornost/

Nahoru