Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

14/2014

Eurovolby aneb kandidátky plné komoušů, práskačů, převlíkačů kabátů a magorů. Jak by na to koukal Hitler? Skvělé Listování. Koleje osudu zklamaly. O víkendu poletí máničky – Kristus, Dymytry a Arakain.

Jan Tichý založil v hydeparku téma k eurovolbám (zde). Já konstatoval, že asi volit nepůjdu, protože se mi v sobě nedaří najít důvod proč. Jinak jsem volební poctivec. Vynechávám, když opravdu z časových důvodů nemůžu. Jednou, když jsem si nemohl vybrat, jsem aspoň zašel vhodit prázdnou obálku. O dvacet jedna křesel v Evropském parlamentu bude v květnu zápasit 39 subjektů, a jestli nepůjdou ani nadšenci jako já, rozhodnou o lukrativních postech za dvě stě tisíc měsíčně zřejmě jen rodinní příslušníci.

Na seznamu zaregistrovaných stran, hnutí a koalic je výplod evoluce - namátkou: Antibursík - stop ekoteroru, Dělnická strana sociální spravedlnosti - NE diktátu Bruselu, Fair play - HNPD, Hnutí sociálně slabých, Komunistická strana Československa (jako by nestačilo, že nám v Bruselu dělají ostudu poslanci KSČM), Ne Bruselu - Národní socialisté, Strana zdravého rozumu - nechceme euro - za Evropu svobodných států...

U některých se opravdu bojím, že jim jde více o jejich sociální jistoty než o budoucnost Evropy. Jen zopakuji, že plat europoslance je 218 tisíc korun, k tomu má nárok například na denní diety ve výši 8 300 korun, či náhradu cestovného ve výši 117 000 korun ročně. A pokud si jako asistenta vybere rodinného příslušníka ...

Projel jsem si nabídnuté lídry parlamentních stran.

Jan Keller na čele kandidátky ČSSD u mě neprojde, členství v KSČ v sedmdesátých a osmdesátých letech je na mě silné kafe.

Pavel Telička za Ano 2011 aneb další komunista, syn komunisty, lobbista. 

Kdysi nejmladší poslankyně, komunistka Kateřina Konečná. Ransdorf na čtvrtém místě kandidátky, už si z nás střílejí i komunisté.

Jednička TOP 09, Luděk Niedermayer, je snad dost mladý, abych v jeho životopisu KSČ nenašel, vždyť v roce 1989 teprve končil vysokou školu.

ODS povede místopředseda strany Jan Zahradil. 

Úsvit vysadil do čela své kandidátky Kláru Samkovou, která v sobě nemá ani kapku romské krve, jak pro jistotu před časem tvrdil její stranický šéf. Ten, který má v sobě poměrně dost krve japonské.

Lidovce vede dlouholetý člen této strany Pavel Svoboda.

Kdo mě ještě zaujal? Třeba lídr Hnutí sociálně slabých - bývalý důstojník StB Ludvík Zifčák. Dvojku Věcí veřejných dělá snad nejhorší česká herečka posledního půlstoletí - Simona Chytrová (jedničkou je samozřejmě Radek John). Někteří Véčkaři jsou na kandidátce strany s názvem Republika, třeba její lídr Otto Chaloupka.

Jana Volfová letos kandiduje za tzv. Českou Suverenitu, dříve kopala za ČSSD, NEZ/DEM, SDŽ.

Lahůdkou je i kandidátka Aktivu nezávislých občanů, najdeme na ní třeba podvodníka Lukáše Kohouta či bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka.

Když k tomu všemu přidáme Vandase, Cibulku, Hanniga, tak se nám z té volební bramboračky udělá dost šoufl. Jo, Šloufa jsem nikde nenašel. 

Nevím, nevím, jestli mě hodinové pátrání nějak navnadilo. Raději pojďme k uplynulému týdnu. Ještě v neděli po dopsání deníku jsem stihl film Koleje osudu. Přišlo nás deset. Očekávání se mi úplně nenaplnilo. Literární díla zkrátka není jednoduché převést do filmové podoby. Mizerné kulisy, rozvláčné dialogy, časté střídání časů. Moc toho nezachránilo ani vynikající herecké obsazení v podobě Colina Firtha a trochu statické Nicole Kidman. Vylezl z toho průměr.

O to více mě potěšila představení, na nichž jsem dělal doprovod studentům. V pondělí se naše školní jídelna proměnila v kulturní stánek, do něhož zavítal Lukáš Hejlík a dva jeho kolegové s projektem Listování. Jde o scénické čtení proložené drobnými hereckými výstupy. Mladší studenti si užili Život k sežrání, ti starší Gottland. Lukáš Hejlík a spol. mají takto zpracovaných více než osmdesát děl. A mně to přišlo přínosné a hned bych si dal další kousek. Skvělá propagace knih a čtení vůbec. Navíc Lukáš Hejlík mi přišel coby heterosexuálovi velmi přitažlivý, což mi potvrdily i kolegyně. To jen tak jakoby mimochodem. Nabízím video z akce. Stránky projektu jsou zde.

Listování má v repertoáru i knihu Timura Vermese s názvem Už je tady zas, kterou právě dočítám. Jde o neskutečně satirické dílo, kritiku řady jevů současnosti - kvality potravin, Strany zelených, konzumu, bulváru, reality show, Merkelové, Unie... a vše díky tomu, že se uprostřed současného Berlína probere Hitler. Doporučil bych, ale bojím se, že by někteří čtenáři v díle hledali něco jiného.

Co doporučit příští týden? Johnny Depp a Morgan Freeman, to jsou taháky filmu Transcendence, který ve čtvrtek vstupuje do kin, mimo jiné i toho v Crystalu. Lákavě vypadá i nové zpracování Krásky a zvířete. Hlavním cílem týdne by však měly být Pašijové hry na hradě Lipý. Pepa Fárek naposledy jako Kristus. To vše spojeno s jarmarkem a dalšími akcemi. Mít náladu, zavzpomínal bych na svoje dlouhé vlasy v sobotu večer s Arakainem a Dymytry.

 

 

 

Komentáře

Re: 14/2014

Bohu chvála za bezdětnost....aby je učil takovejhle dement....

Nahoru

Re: 14/2014

Neboj, s tvými geny by se k nám děcka stejně nedostala :o)).

Nahoru

Re: 14/2014

Hlodavče už hledají,kde bydlíš.Dali ti jméno Velký myslitel a chtějí tě za poradce a ideologa
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/10153287_557678697680383_1181378287_n.jpg

Nahoru

Re: 14/2014

Děkuji za nabídku,leč jsem nucen jí odmítnout.

Nahoru

Re: 14/2014

To je ta odvrácená stránka demokracie (ale díkybohu za ni!), že může kandidovat kdejakej mašíbl. Bohužel, i Keller nebo Konečná svoje procento voličů osloví.

Právě proto je nutné jít volit taky. Není pravda, že mezi 857 kandidáty nelze najít rozumné a spolehlivé lidi. Lakonicky to zdůvodnil předseda Evropského parlamentu Martin Schultz (dnešní MF DNES):
"Evropa rozhoduje každý den o vašich životech. Rozhodněte vy o těch, kteří rozhodují o vás."

P. S.: Hlodavec zase nezklamal: "vtipnej" za každou cenu, ale už spíš trapnej...

Nahoru

Re: 14/2014

Děkuji...nicméně právě hláška o tom,že máme (údajně) jakoby rozhodovat o těch co pak rozhodují o našich životech popírá elementární princip lidské společnosti...ale volit voly samozřejmě můžete.

Nahoru

Re: 14/2014

Když někdo nechápe elementární princip zastupitelské demokracie, neměl se už dávno odstěhovat na neobydlený ostrov, Hlodavče?

Nahoru

Re: 14/2014

Kde ho vzít? Poněkud přelidněno...

Nahoru

Re: 14/2014

Před komunisty uteklo z ČSSR asi 200 tis. lidí ke kapitalistům.Mezi tím v KLDR a na Kubě konečně vybudovali ten komunismus.Nevíš náhodou prasátko,kolik vás už uteklo do těchto zemí?Nebo si raději chrochňáte v tom kapitalismu,protože nic pozitivního jste zatím nepředvedli?

Nahoru