Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

11/2014

Kolik milionů odklonil bývalý zastupitel ODS Hau z družstva Lada? Proč policie případ nevyšetřuje? Kolik bude stát oprava kogenerační jednotky ve Sportareálu? Něco o vagíně, apatyce a Bibli.

Mám nějak nabité víkendy, tak deník píšu dopředu, už ve středu. V den, kdy se sejdou českolipští zastupitelé. Koukám na jejich program. Více mám však v hlavě Ukrajinu, ale o té je dost v hyde parku.

Možná aspoň odstaveček. Nejvíce ze všeho mě štve, jak tento problém rozdělil mé spoluobčany. Jak tady v diskusi, tak třeba i v hospodě. Doposud znala většina z nás Ukrajince vydělávající si na stavbách všeho druhu nebo Ukrajinky myjící nádobí v restauracích či prodávajících svá těla v bordelech. Teď je půlka Čechů odborníky na historii Krymu a celého bývalého Sovětského svazu. Do toho si ještě přisadila jedna z agentur a nechala lidi zavzpomínat, jak dobře se nám žilo v socialismu. Třetina Čechů by nejraději otočila kolo dějin o třicet let zpět, zavedla cenzuru, natáhla dráty, popřela Kunderu, Kubišovou i Kryla. Patřím k těm, kteří mají sice hezké vzpomínky na dětství, ale kteří by už neměnili. Navíc jsem zjistil, že asi budu havlista. To je další rozdělení těch, kteří se o politiku laicky zajímají. Jedni nekriticky milují Havla, druzí Klause. (Ještě někde v autu jsou komunisti.) Navíc mám docela rád Kalouska. To říct u nás v tipáči, tak sedím celý večer sám. Stačí, že se nemůžu moc projevovat, když hraje Sparta. (Jsem slávista.) Abych odstavec nějak ukončil: zkrátka jsem si myslel, že budeme časem všichni v Evropě vyznávat podobné hodnoty. Třeba i v Rusku. Nemám nic proti právu na sebeurčení obyvatel Krymu, ale podepsané dohody by se měly plnit anebo vypovídat. Neměl by si s nimi nikdo vytírat zadek, jako to předvedl jeden bývalý agent KGB, o němž si někteří čtenáři i-novin myslí, že je to ten nejlepší politik současnosti.

A dost. Jdu kouknout na to, co kujou zastupitelé za pikle.

Od počátku vzniku bytového družstva Lada píšu, že smrdí. A hle: Policie ČR už řeší podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry v době předsednictví Jiřího Hau. Město přišlo s podáním trestního oznámení jako druhé. Předběhl ho druhý předseda družstva Jan Mikulecký.

Ze zápisu z jednání družstevníků na Ladech, který je skrytý až na konci materiálů vyplývá, že Ing. Hau odklonil z družstva 2,4 milionu korun. A pravděpodobně nejde o konečnou částku. Družstvo předalo věc policii už v červnu 2013, ale pověřený policista se tímto problémem nezabýval. Jako by nestačilo, jak králíkárna u Alberta zatěžuje městský rozpočet splátkami úvěru …

Řešit se bude i nové logo - bod jednání se jmenuje Jednotný vizuální a komunikační styl města. Horní Police požádala Českou Lípu o půjčku takřka jednoho a půl milionu na předfinancování dotace. Ta má být využita na protipovodňový systém. Finanční odbor ani výbor poskytnutí půjčky nedoporučil.

Technicky mě zaujala důvodová zpráva týkající se opravy kogenerační jednotky ve Sportareálu. Normální smrtelník ani netuší pozadí věcí. Pro zajímavost kopíruji kus zprávy: "Kogenerační jednotka je zařízení, které se skládá ze spalovacího pístového motoru na zemní plyn a generátoru na výrobu elektřiny, kdy primárně je vyráběna elektřina a odpadní teplo ze spalovacího motoru je využíváno pro vytápění. Výhodou, pro kterou se KJ používají, je snížení nákladů na nákup elektřiny a tepla, kdy náklady na výrobu energií jsou v současnosti zhruba o 20 – 30% nižší než nákup. Nevýhodou KJ je náročný provoz a údržba spalovacího motoru, v případě závady pak vysoké náklady na opravy. Ve Sportareálu je umístěna KJ rakouského výrobce Jenbacher. Uvedena do provozu byla v únoru 2008. Na KJ jsou prováděny pravidelné servisní prohlídky a opravy vč. výměny provozních náplní dle servisního plánu výrobce, motorový olej je zasílán do laboratoře k rozborům (rozbor dokáže odhalit např. zvýšené množství kovových částic v oleji, které signalizuje opotřebení kluzných částí motoru a tím hrozící nebezpečí jeho poškození). V současné době má KJ naběháno 30.000 mth (motohodin), což je dle doporučení výrobce na hranici generální opravy spalovacího motoru.

Ačkoliv provozovatel nezaznamenal žádné známky blížící se závady (rozbor oleje nevykazoval anomálie, tlaky oleje i teploty chlazení byly v normálu), došlo v závěru loňské ho roku k poruše motoru. Po demontáži hlav válců byla zjištěna nadměrná vůle v uložení ojnice na klikové hřídeli u prvního válce. Po rozebrání motoru byla identifikována závada jako zadření ojničního ložiska na prvním válci na klikové hřídeli."

A cena? Oprava by se měla pohybovat mezi 2,4 a 3,8 miliony. Roční náklady na energie ve Sportareálu jsou 7 - 8 milionů. V případě závady by stouply na 11 - 12 milionů. To je dobrá informace pro ty, co se rádi koupou sami a zdá se jim vstupné drahé.        

Co kultura příští týden?

V úterý můžeme zavítat do českolipské knihovny na přednášku o kouzlu apatyky v podání dvou lékárnic. Chcete-li se dozvědět něco o vagínách, zamiřte ten samý den do novoborského divadla. Učitelé mají ve středu vstup do Centra textilního potisku zdarma. Ve středu v Jiráskově divadle zašumí Javory. Ve čtvrtek do českolipského kina vpluje biblický Noe. V pátek měli původně vystoupit v Sosnové Plastici, avšak koncert byl zrušen.

 

Komentáře

Re: 11/2014

pozor, koncert Plastiků zrušen.

Nahoru