Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Zimní údržba komunikací je opět aktuální

Archiv

„Zde je stanovena odpovědnost za schůdnost a sjízdnost komunikací, druh komunikací, kterých se údržba týká, jejich zařazení do pořadí důležitosti z hlediska časových lhůt a technologie údržby.“


Komunikace ve městě jsou rozděleny do tří sekcí dle důležitosti. Seznam mapující toto rozvržení je uložen na technickém odboru města. První v pořadí jsou rychlostní a sběrné místní komunikace s hromadnou veřejnou dopravou a s linkovou osobní dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Celkem se jedná o 74 komunikací.


Druhé v pořadí jsou poté místní komunikace nezařazené v první skupině a důležité obslužné místní komunikace. V této sekci jde o 101 komunikací.


Ostatní obslužné místní komunikace jsou zařazeny ve třetí skupině.


V plánu jsou rovněž stanoveny časové lhůty pro zajištění sjízdnosti komunikací. U první skupiny je tato lhůta stanovena do 4 hodin od spadu sněhu, u druhé do 12 hodin a u třetí bude docházet k zajištění sjízdnosti po ošetření komunikací v první a druhé skupině, nejpozději však do 48 hodin.


„Smluvním partnerem města na zajištění zimní údržby komunikací je firma Remondis, spol. s r.o.,“ doplňuje Ing. Blecha. „Ta má mimo jiné také povinnost zajistit před začátkem zimního období připravenost mechanizmů, seznámení svých pracovníků, stanovit dispečerské služby a pracovní pohotovost a v neposlední řadě rovněž zajistit dostatek posypového materiálu. Přednostně se užívá ekologický materiál, a to písek a drť, za ztížených klimatických podmínek posypové soli.“


Za zimní období je považováno období od počátku listopadu do konce měsíce března následujícího roku s tím, že v závislosti na povětrnostních podmínkách se postupuje obdobně i mimo toto období.