Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Zavádění biometrických prvků

Archiv

Zavádění biometrických prvků bylo pro členské státy schváleno Radou evropské unie na konci loňského roku. Tyto prvky se v cestovních dokladech dotýkají čtecích zón, a to jak pro české pasy pro občany ČR, tak pro průkazy azylantů a cizinecké doklady. Biometrická data, tedy podoba obličeje, by měla být zavedena nejpozději do konce září roku 2006. Otisky prstů, konkrétně otisky ukazováku každé ruky,  by pak cestovní doklady měly obsahovat nejpozději do roku 2008.


„První fázi příprav máme již za sebou,“ uvedl tajemník městského úřadu Ing. Jan Hladonik. „Společně s Ministerstvem vnitra České republiky jsme prokonzultovali vhodné prostory pro tuto činnost. V České Lípě tak s největší pravděpodobností vzniknou dvě pracoviště, a to v místě, kde jsou i v současné doby cestovní doklady vydávány. Prostory je však nezbytné stavebně přizpůsobit,“ upřesnil tajemník.


„V dalších fázích se budeme držet požadavků a pokynů již zmiňovaného ministerstva.“


„Co se týče samotné přípravy zavádění těchto prvků, především stavebních úprav na jednotlivých pracovištích, měly by být na základě posledních informací tyto práce financovány Ministerstvem financí ČR částkou 22,- Kč na jednoho obyvatele,“ doplnil k tématu vedoucí správního odboru JUDr. Svatopluk Šádek.


„ Prvotní fázi částku pravděpodobně nejprve uhradí sama obec, poté bude částka obci vrácena,“ doplnil. „Také technologie zavádění biometrických prvků bude obcím bezplatně dodána.“