Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Zásadně nesouhlasím ... prohlášení Petra Skokana k včerejšímu návrhu vlády

Archiv

Vznik těchto oblastí je podle vlády obecnou reakcí na potřebu vytvořit pro účely výkonu státní moci, zejména v oblasti působnosti soudů, policie a státních zastupitelstev, územně rozsáhlejší jednotku než je správní obvod kraje. Jedná se o to, že zmíněné státní instituce nebudou vytvářet krajskou úroveň všech 14 samosprávných krajů. Podle vlády je důvodem přílišná nákladovost vzniku těchto institucí ve všech 14 krajích a s tím spojené organizační problémy.


Zásadně s tímto nesouhlasím. Potřeba je právě opačná pro všechny neplnohodnotné kraje. Již od začátku mého působení ve funkci hejtmana jsem inicioval řadu jednání na téma vzniku krajských institucí v Libereckém kraji. Jednal jsem o tom s poslanci a senátory za náš kraj. Iniciativu plnohodnotnosti krajů také podpořila Asociace krajů ČR. Stínový ministr vnitra a místopředseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny PČR Jiří Pospíšil minulý týden při své návštěvě kraje zmínil, že Liberecký kraj je kvalitně připraven na to, aby v Liberci mohl začít samostatně fungovat krajský soud, a bylo by podle něj neúčelné, aby zdejší moderní pobočka krajského soudu byla dále řízena z Ústí nad Labem. Zdůrazňuji, že pobočka krajského soudu v Liberci byla v minulosti kompletně a moderně zrekonstruována, právě za účelem vzniku samostatného krajského soudu a byly na ni vynaloženy nemalé finanční prostředky. Tudíž by si zřízení samostatného krajského soudu v Liberci nevyžádalo žádné finanční prostředky ze státního rozpočtu. Připomínám, že před krajskými volbami slíbil krajský soud v Liberci i tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross.


Včerejší rozhodnutí vlády vnímám velice negativně. Česká republika by se tak částečně vrátila o 45 let zpět. Nedopustím, aby se opakovala taková nepřijatelná situace, kdy o nás budou rozhodovat ti druzí. Chci pro občany Libereckého kraje, kterých se to velmi dotýká, změnit stávající realitu, kdy si své záležitosti jezdí vyřizovat za hranice svého kraje. Proto se v nejbližší době pokusím opět kontaktovat poslance a senátory za Liberecký kraj, dále se sejdu s hejtmany krajů, kterých se to dotýká, a pokusíme se o to, aby parlament k návrhu zákona o územně správním členění státu zaujal nesouhlasné stanovisko.