Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Zákon navržený Libereckým krajem se bude projednávat v Poslanecké sněmovně

Archiv

První čtení výše zmíněného návrhu je zařazeno jako 139. bod programu (sněmovní tisk 1017) a hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana jakožto předkladatele legislativní úpravy o tom informoval vedoucí kanceláře dolní komory Parlamentu ČR.


„Předpokládám, že se jednání na půdě sněmovny osobně zúčastním, neboť námi navrženou legislativní úpravu považuji za zásadní krok ve vztahu ke zrovnoprávnění všech krajů,“ zkonstatoval hejtman.


Zároveň připomněl, že návrh Libereckého kraje stanovuje podmínky pro postupný vznik krajských soudů v šesti krajích, kde doposud tyto instituce postrádají. Kromě Libereckého kraje to jsou kraje Karlovarský, Pardubický, Kraj Vysočina, Olomoucký a Zlínský. Dále už pak návrh legislativní úpravy řeší vznik samotného Krajského soudu v Liberci, do jehož obvodu by spadaly okresní soudy v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech.


„S napětím nyní očekáváme, jaký postoj k dané problematice zaujme sněmovna.“


Stanovisko vlády je podle hejtmana Petra Skokana naopak známé, a to vzhledem k jejímu nedávnému návrhu zákona o územně správním členění státu. Ten totiž předpokládá uzákonění rozčlenění České republiky pouze do osmi oblastí vymezených správními obvody samostatných krajů pro potřeby výkonu státní moci. Zejména v oblasti působnosti soudců, policie a státních zastupitelstev, což neznamená nic jiného než zakonzervování současného stavu, kdy šest krajů postrádá nejenom krajský soud, ale i další krajské instituce pověřené výkonem státní moci. Z vyjádření hejtmana Petra Skokana vyplývá, že však toto členění považuje za nepřípustné.


„Z praktických zkušeností Libereckého kraje je zřejmé, že přináší řadu komplikací především veřejnosti. Navíc se domníváme, že podobné členění je protiústavní. Ústava ČR kromě obcí a krajů žádnou další územní jednotku neudává,“ uzavírá hejtman Skokan.