Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Soutěž o deset lístků na koncert Jaroslava Hutky

Archiv

Jaroslav Hutka se narodil 21. dubna 1947 v Olomouci. V Praze studoval uměleckoprůmyslovou školu, ze studií však zběhl: "Měl jsem pocit, že to je ztráta času. Já jsem chtěl malovat, ale ta škola na to nebyla."


V roce 1967 se započala jeho umělecká dráha. Zpíval a hrál na kytaru s Vladimírem Veitem. Začínal na přeložených písních Dylana či Donovana. Později hrál s Petrem Kalandrou, Hvězdoněm Cignerem, Vlastou Třešňákem či se skupinou Blue Efect. S kytaristou skupiny Radimem Hladíkem koncertuje dodnes.


Často vystupoval a vystupuje sám. Patří k zakládajícím členům písničkářského uměleckého sdružení Šafrán (Hutka, Merta, Třešňák, Lutka, Voňková...) Šafrán je považován za živou vodu, jež na čas vzkřísila českou hudbu.


Jaroslav Hutka se v 70. letech postupně stal nejvýraznější osobností českého folku, mnohé jeho písně zlidověly (Náměšť, Havlíčku, Havle, Slunečnice, Tramvaje, ...). Od začátku své koncertní éry se též věnuje českým a moravským lidovým písním. V roce 1977 se více sbližuje s představiteli českého disentu, stává se jedním z chartistů. Od roku 1978 nesmí veřejně vystupovat, hraje pouze na soukromých neoficiálních akcích. Dodatečně podepisuje Chartu 77 a v dubnu podává žádost o vystěhování z ČSSR do Holandska. V říjnu tam odjíždí vlastním "embéčkem" a získává zde politický azyl. V Holandsku nakonec stráví 11 let.


Snaží se pokračovat v písničkářské tvorbě: "Byl jsem písničkářem a kvůli tomu jsem byl vyhozen, tedy jsem byl rozhodnut za každou cenu u písničkářství zůstat," říká.


Zpívá v angličtině a němčině, nakonec se kvůli zpívání naučí i dokonale holandsky. V emigraci napíše i celou řadu fejetonů. Z Holandska se domů do vlasti vrací bezprostředně po listopadovém převratu a stává se jedním ze symbolů sametové revoluce. Zpívá pro takřka milionový dav na pražské Letné (písně Náměšť či Havlíčku, Havle se stávají neoficiálními hymnami sametové revoluce). Z konce převratného roku 1989 pocházejí jeho dvě legendární nahrávky koncertů - LISTOPAD ´89 z Malostranské Besedy a NÁVRAT z koncertu ve vyprodané Lucerně.


Vstupenky na koncert v České Lípě je možné si zakoupit v předprodeji v podkladně KD Crystal každý všední den od 15 do 19 hodin za cenu 120,- Kč.


Další možností, jak získat lístky, je naše soutěž. Doplňte verš následující písně a pošlete nám jej na adresu barta@i-noviny.cz do 15. května. Když budete mít štětí, můžete od nás získat jeden z deseti lístků.¨


Krásný je vzduch
Krásnější je moře
Co je nejkrásnější


...........