Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Setkání pracovníků muzeí v České Lípě

Archiv

Mezi širokou veřejností i vědeckými pracovníky je Českolipsko známo jako kraj s mnoha přírodovědnými zajímavostmi a četnými lokalitami chráněných druhů rostlin.


Místem konání semináře byl kongresový sál hotelu Olympie v České Lípě splňující požadavky moderního přednáškového sálu. Konání semináře podpořil Liberecký kraj, Asociace muzeí a galerií, Město Česká Lípa, Česko-německý fond budoucnosti a nadace Hannse Seidla, díky níž byl zajištěn simultánní překlad všech přednášek.


Po úvodních slovech ředitele VMG v České Lípě Ing. Zdeňka Vitáčka, zástupce AMG dr. Evy Dittrichové, vedoucího LsfNM Bavorska Dr. Y. Langensteinema a vedoucí LsfMW Saska Katji M. Mieth M.A. následoval úvodní blok přednášek na téma zoologie, botanika a geologie. Pro 75 účastníků semináře byl připraven i kulturní program – vernisáž botanické výstavy „Čarovné bylinky malíře, fotografa a botanika“ ve Vlastivědném muzeu a galerii v Ćeské Lípě. Zde byli účastníci semináře přivítáni zástupcem Libereckého kraje Petrem Skokanem, starostkou města Česká Lípa Hanou Moudrou a dalšími představiteli kraje a města. Na závěr byla všem umožněna noční prohlídka muzeem a nově otevřené klášterní zahrady.


Ve čtvrtek se konala terénní exkurze do míst, která patří v našem kraji k těm nejzajímavějším – do oblasti Máchova jezera, včetně výstupu na hrad Bezděz, odkud byl díky jasnému a slunečnému počasí nádherný výhled. Poděkování patří kastelánovi hradu p. Jurečkovi, který přírodovědecky zaměřenou exkurzi doplnil o historii hradu. Cesta zpět vedla kolem rezervace Novozámecký rybník.


Z reakcí účastníků semináře se dala vytušit spokojenost s pohostinností, technickým zabezpečením a službami a s procházkou po kraji, který učaroval nejen K. H. Máchovi.