Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Průběh 33. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Bod nula - zpráva ředitele nemocnice


V úvodu zhruba dvouhodinového jednání oznámila starostka města vyškrtnutí dvou bodů jednání, a tak se nejednalo o navýšení příspěvku pro KD Crystal na oslavy Silvestra (bod 4), ani o jednorázové úhradě uznané investice nájemkyni bytu v ulici U Vodního hradu (bod 9).


Naopak bylo oznámeno vložení bodu nula, kterým bylo vystoupení ředitele NsP v České Lípě ing. Vacka. Ten ve své zprávě označil současný stav nemocnice za období revitalizace, tedy zlepšování, což dokládal investicemi do zařízení (rekonstrukce centrálního příjmu, nákup počítačového tomografu a další zdravotnické techniky, to vše za cca 60 milionů korun, částečně přidělených krajem). Jako pozitivum označil též značné personální změny, pochválil zejména interní oddělení a připomněl obnovení lůžkového oddělení ORL. Příkladem nedostatku, na kterém „vyhořeli dva náměstci“ je podle jeho slov starý dopravní systém nemocnice. Cílem transformace tohoto zařízení na akciovou společnost je zajistit služby, nikoliv vyrobit zisk, zaznělo v závěru projevu. Na výzvu k dotazům reagoval pouze zastupitel Slavík, který se zeptal na důvody ukončení nájemní smlouvy ordinaci MUDr. Siblíka (viz příspěvek tohoto lékaře v hydeparku). Ing. Vacek argumentoval tak, jak se dalo očekávavat – jistou nestandardností situace, kdy v nájmu zařízení je soukromá ordinace, která poskytuje tytéž služby (a ne jiné), a dále údajně vysokými nároky lékaře na technický stav místností. Použil též informace, podle kterých se objevily též stížnosti, a podle jeho názoru má nemocnice za úkol spolupracovat s lékaři s nejlepší pověstí.


Rozpočtové změny


I tentokrát byly na programu poměrně rozsáhlé rozpočtové změny, často přesuny mezi položkami. Zřejmě by proběhly bez připomínek, nebýt zastupitele Riedla, který poměrně ostře žádal vysvětlení navýšení částky na rekonstrukci bazénu Sever o 6,7 milionu Kč. K němu se přidal i zastupitel Stránský s přáním dostat k dispozici celkovou částku na rekonstrukci s uvedením konkrétních položek. I přesto bylo v rámci celého „balíku“ rozpočtových změn i toto schváleno.


Pro zajímavost: navýšena o 500 000 byla též položka svoz odpadu ( z položky správa a údržba městské zeleně), dále o 1,6 milionu Kč vzroste dotace na čištění a zimní údržbu komunikací na úkor jejich opravy a výstavby – v důvodové zprávě technického odboru se uvádí, že příčinou je očekávaný deficit v této oblasti a zároveň že se očekává posílení položky na výstavbu a opravy v roce 2006. Tak uvidíme. Jako dobrá zpráva vypadá schválení investice ve výši 304 000,- Kč na opravu skateparku a nákup překážek. KD Crystal byl navýšen rozpočet na provoz o 250 000,- Kč (zdůvodněn deficitem), k nejvyšším položkám pak ještě patřil milion korun na slavnostní osvícení památek (např. kostel Povýšení sv.Kříže již 28.října) a 1,5 milionu korun na rekonstrukci MěÚ v Moskevské ulici (získáno převodem z položek výkup nemovitostí - pozemky a odbahnění Pekelského rybníka). Zcela bez diskuse se také obešla až před jednáním přidaná změna, totiž navýšení fondu rady města o 250 tisíc přesunem z položky materiál-spotřeba.


Automaty - prodáváme dobře byty? - o jedné pozůstalosti


Pak už mělo jednání stále rychlejší spád. Například bez průtahů byl schválen návrh pravicového klubu na využití výtěžku z provozu hracích automatů, 602 tisíc korun šlo převážně do škol.


Krátká výměna názorů proběhla ohledně toho, zda postup města při prodeji bytů je v souladu s evropskými předpisy, zde diskutoval rekordní počet zastupitelů - čtyři. Připravené usnesení (bere se na vědomí) však bylo beze změny schváleno.


Jedinou změnu usnesení tak provedl zastupitel Riedl, a to v poněkud kuriózním bodu jednání, kdy šlo o situaci, že město chce vrátit částku cca 68 tisíc korun, kterou zaplatil jistý občan za právo uzavřít kupní smlouvu za byt. Jenže před uzavřením smlouvy tragicky zahynul. Původní usnesení navrhovalo zahrnout tuto částku do jeho pozůstalosti. Ukázalo se však, že právně toto není možné, a tak JUDr. Riedl posléze napsal nové usnesení ve smyslu, že město se vzdává práva na tuto částku, které bylo i schváleno (ke zjevné neradosti tajemníka, jehož úředníci zřejmě zapomněli na právní stránku věci).


Na Ladech se bude šetřit


Doplnění usnesení pak proběhlo ještě v souvislosti s bydlením v Komenského ulici na Ladech, respektive se situací v nevyužitých a zdevastovaných prostorách čp.3013. Město před časem schválilo zřízení restaurace, proti tomu se postavili obyvatelé zdejších bytů. I z důvodové zprávy vyplývá, že problémy s nebytovými prostorami zde jdou již dlouhodobé, původně tu měly být obchody, pak prošla příslušnou komisí internetová kavárna, dokonce herna. Zastupitelé nakonec po návrhu V.Svatka za levicový klub a místo pouhého vzetí na vědomí v usnesení uložili prošetřit tuto složitou situaci do dalšího zasedání.


Sdružení a interpelace na závěr


Před závěrem se objevila ještě zajímavost v podobě schválení sídla pro vznikající Sdružení Českolipsko, a to přímo na radnici. Toto sdružení má být založeno ještě do konce října a mají v něm spolupracovat zdejší města, obce a mikroregiony s cílem rozvíjet turistický ruch. Zdá se, že jeho vznik je motivován zejména možností získávat dotace, v příštím roce by to podle sdělení starostky mělo být 300 000,- Kč z Libereckého kraje.


Poté se ještě objevila jedna písemná interpelace, kterou připravil zastupitel Merta. Týkala se nekvalitně provedené rekonstrukce chodníku v ulici Nebeského. Starostka přislíbila písemné zodpovězení na příštím zastupitelstvu. V interpelacích ústních se řešilo znovu téma sport, a to především z úst zastupitele Stránského, který navrhoval přehodnotit metodiku financování masového sportu dětí (s ohledem na rostoucí ceny pronájmů tělocvičen). Předseda sportovního výboru Slavík na to sdělil, že se připravuje nová koncepce financování sportu, zastupitelé by se více měli dozvědět v prosinci (snad i my občané).


P.S.


Jako už tradičně se z jednání omluvila paní Bartoňová. Chyběl také zastupitel Schwarzbach. A pokud vás zajímá, jak to bylo tentokrát s „uměleckým dojmem“, pak vězte, že mezi muži tentokrát těsně vedly košile s rozhalenkou (sedmkrát), trika a obleky či saka dopadly stejně (po šesti). Dámy častěji než minule volily kostýmky :o).