Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Příroda nesmí být rukojmím ekoteroristů!

Archiv

Silnice z Liberce do Ústí nad Labem je prototypem většiny silnic u nás. Zahlcená dopravou bez příslušného vybavení. Každé odpočívadlo, odbočka na lesní cestu nebo i malé rozšíření silnice, kde se dá s rizikem zastavit, je ukázkou naší nekulturnosti a našeho vztahu k přírodě. Nedá se tam ani projít a protáhnout se, ani umýt ruce, ani si sednout na lavičku a posvačit. Dá se jenom opatrně našlapovat a pozorně se dívat na zem, aby se nešláplo na plechovku, láhev nebo lidské výkaly.


Podobná „odpočívadla“ (ženy vlevo, muži vpravo) najdete po celé naší vlasti a příliš na tom nic nezměnily ani benzínové pumpy, postavené v posledních letech, které sice vyřešily bezproblémový nákup pohonných hmot, ale delší zastávky turistů a jejich odpočinek je až na výjimky příliš nezajímá. Přesto má ale citovaná silnice mezi ostatními jeden primát - Panskou skálu v Kamenickém Šenově, naši nejstarší vyhlášenou geologickou památku. I proto mě zaujala zpráva, že se v Kamenickém Šenově chystá referendum proti záměru stavby moderního parkoviště s kompletním zázemím, které má poblíž Panské skály stát. Pisatel označuje stavbu za megalomanskou.


Jenom přízemní človíček bez rozhledu může parkoviště na tak exponovaném místě a frekventované silnici pro tři autobusy, pětatřicet aut a pár karavanů, s plně vybaveným zázemím a v dnešní době stále se zvyšujícího provozu, označit za megalomanské. Mnohem horší by bylo postavit parkoviště pro jeden autobus, 10 aut a s jedním WC. V okamžiku příjezdu druhého autobusu nebo jedenáctého auta by jistě nastoupili do služby současní kritici s radou, kam si zaparkovat a jak zatočit frontu dámské části prvého autobusu před jediným WC, zatímco osazenstvu autobusu druhého by doporučili očurávat křoví Panské skály (ženy vlevo, muži vpravo), jak se děje od vyhlášení památky v r. 1895 až po současnost.


Okolí Panské skály je nedůstojné významu této památky. Z nevzhledného pozemku, který bez úpravy opustili dělníci před více než sto lety při uzavření lomu, může být nejen moderní parkoviště, ale třeba i malé muzeum geologie v přírodě. Proč sem k jedinečnému skvostu Varhan neosadit na vhodná místa skaliska hornin z celých Lužických hor a okolí? Ruly, svory, čediče, pískovce… Vysázet aleje i solitéry, umístit lavičky a stolky, prolézačky pro děti.…


Těch možností je celá řada. Každé auto, každý autobus, který tu zastaví, nebude mít potřebu zastavit „někde v lese“. A to je dobrá zpráva nejen pro občany Kamenického Šenova a motoristy, ale především pro přírodu. Tím spíše, že většina nákladů nebude hrazena z rozpočtu města. Nevím, kdo vyprovokoval referendum o parkovišti a co ho k tomu vedlo. Věřím, že občané Kamenického Šenova rozhodnou správně. Protože jediné, co je na celé věci megalomanské a proti přírodě, je do nebe volající megalomanský vrchol hlouposti organizátorů referenda.


Očekávám, že stavbu parkoviště v zájmu ochrany přírody podpoří i spolky, jako jsou Děti Země, Duha a další, jimž by příroda neměla být lhostejná.


Příroda nesmí být rukojmím ekoteroristů!