Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Přednáškové cykly Akademie J. A. Komenského v České Lípě

Archiv

Akademie J. A. Komenského v České Lípě v Mariánské ulici čp. 605, kromě jiného se ve své rozsáhlé vzdělávací činnosti  snaží do svých přednáškových cyklů zařazovat i nejaktuálnější náměty současnosti.


Problému islámského světa jsme věnovali v uplynulých letech mimořádnou pozornost, a proto jsme mohli v Akademii J. A. Komenského diskutovat s předními arabisty i novináři zaměřujícími se na tuto problematiku. Dnes Vás zveme na velmi zajímavé setkání s určitě svým způsobem, výjimečnou ženou, která kdysi odešla z Nového Boru a hledala a poznávala svět v jeho nejrozmanitějších podobách. Tato žena je nejen znalcem egyptologie a do Egypta se stále s vášní hledače i objevitele vrací. Její zážitky s tímto světem nejsou jen odborné, ale i výrazně soukromé, civilní a osobní. Paní Eliška Červenková žila i v zemi, která je stále světu spíše uzavřena: v Saudské Arábii. Můžeme se tedy setkat s mnohými původními postřehy, zážitky i zkušenostmi.


V pondělí 24. října 2005 v 19.00 hodin proběhne přednáška s diskusí paní Elišky Červenkové BLÍZKÝ JE MI ARABSKÝ SVĚT – ŽILA JSEM I V SAUDSKÉ ARÁBII.


 V pondělí 31. října 2005 v 19.00 hodin zve Akademie Jana Amose Komenského na kombinovaný pořad pana Zdeňka Pokorného FENOMÉN ARCHITEKTURY: GAUDÍ


Kdo se jednou setká s díly Gaudího, nezapomene. Gaudí byl možná největší z architektů. Pokud se neodvážíme toto tvrdit, tedy určitě mezi ty s maximální tvůrčí odvahou, invencí, geniálními nápady a tvůrčí silou patřil. Bez něj by katalánská Barcelona nebyla tak hledaným městem, jak je tomu dnes. Na díle Gaudího si můžeme uvědomit, i když nepůjdeme stejnou tvůrčí cestou jako on, co  znamená pojem architektura.


I naše město je dokladem toho, jak v některých obdobích byla architektura, tvůrčí čin, nahrazena čímsi jako obyčejnou hrou s kostkami, bez nápadu, bez zájmu vytvářet lidské prostředí.


Akademie J. A. Komenského ve svém programu již mnoho let, v rámci svého cyklu Klubu přátel výtvarného umění, nabízí postupné setkávání s uměním, s krásou, se zážitky. Bohužel se někdy zdá, že zájemci o tuto báječnou oblast téměř vymřeli. Je to škoda. Těch, kteří nikdy nepochopili, jaká radost je poznávat výtvarnou krásu…