Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Podzemí Českého Švýcarska

Archiv

Tuto jedinečnou výstavu pod názvem „Podzemí Českého Švýcarska“ připravila obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Tilia a Netopýr Varnsdorf. Výstava bude zahájena v rámci oslav Dne Země v Krásné Lípě a veřejnosti budou představeny podzemní prostory nejen Českého Švýcarska, ale i Šluknovského výběžku.


„Doposud jsme převážně v galerii připravovali výstavy z regionu, a to zejména o přírodě, věcech a činnostech, které lze spatřit nad povrchem. Tato výstava je jedinečná v tom, že nám umožňuje nahlédnout do tajemného světa podzemí,“ vysvětluje Barbora Laštůvková, koordinátorka infocenter z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.


„Kromě faktografických informací o podzemí Českého Švýcarska si budou moci návštěvníci výstavy přečíst i poutavé pověsti vážící se k některým štolám,“ upozorňuje Jakub Juda – jeden z hlavních organizátorů výstavy, a dodává: „Konkrétně se jedná například o štolu Knížecí, ve které byla v roce 1994 objevena kostra dospělého člověka. Patrně se jednalo o muže z Dolního Podluží, který tam odešel zemřít, aby ušetřil rodině za náklady spojené s pohřbem. Kostra byla stará téměř 100 let.“