Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Otevřený dopis Oldřicha Němce

Archiv

Vážený pane redaktore,


děkuji za Váš příspěvek 18/2008 na www.i-noviny.cz ze dne 5.5.2008. K rozhodnutí napsat toto tiskové prohlášení jsem dospěl po zhlédnutí několika více či méně podepsaných příspěvků pod mým představením jako kandidáta do Senátu.
     Tento dopis berte, prosím, jako otevřený příspěvek na Váš server, a protože z dosavadního sledování ho považuji za poměrně solidní a vyvážený, věřím, že dopis otisknete v plném znění.


1) Své členství v KSČ v letech 1976-1990 jsem nikdy nezamlčoval a ani „nezapomněl vyplnit v dotazníku“, jak píšete. Netušil jsem, že to bude občany zajímat, z diskuse i z Vašeho příspěvku je vidět, že je to téma i po více než sedmnácti letech od sametové revoluce stále živé. Ostatně čtenáři tento fakt většinou znají (před mým nástupem na Okresní úřad v Liberci a před volbami v roce 2002 o tom psala snad všechna regionální média), a pokud ne, tato informace (na rozdíl od jiných uvedených v mém životopise) se lehce vyhledá po zadání jména v elektronickém vyhledávači.
Pokud bych měl napsat o sobě do dotazníku více, a teď mě trochu mrzí, že jsem to neudělal (možná by diskuse nad kandidáty byla ještě živější), pak bych musel napsat i to, že jsem byl také pionýrem a svazákem, tak jako mnoho dalších mých vrstevníků, hlásících se dnes k pravicovým proudům ve společnosti. Na rozdíl od nich se stále cítím být spíše levicově orientován a sociálně založen, což se ostatně potvrdilo mým dlouholetým členstvím v ČSSD (otázka, proč jsem z řad sociálních demokratů odešel a moji manželku vyloučili, je na jinou diskusi). Byl jsem tak vychován, a nebudu svoje členství v KSČ svádět na tehdejší dobu. Na rozdíl od jiných, kteří vystudovali za minulého režimu vysoké školy, a dnes se hlásí k jiným proudům, jsem neměl možnost např. vysokou školu vystudovat, a společně s tím absolvovat např. předměty marxismu-leninismu na jedničku apod.
Kromě jednoho roku mistrování na provozu elektro jsem celá léta strávená na Chemické úpravně ve Stráži pod Ralskem pracoval v dělnických profesích, převážně jako provozní elektrikář. Pokud by mě tedy někdo podezříval z nějakých předností či výhod z členství v KSČ, trefil by vedle.
Na druhou stranu musím přiznat, že jsem odolal tehdejším tlakům, abych se zúčastnil školení VUMLu, i přes několikeré naléhání jsem nevstoupil do jednotek Lidových milicí, a byl jsem i lákán jako spolupracovník StB. I to jsem mohl uvést do životopisu, postrádám však smysl těchto údajů. Nicméně vlastním negativní lustrační osvědčení, které mohu kdykoliv předložit.
Pokud bych měl uvést do svého životopisu vše, co jsem za svůj poměrně bohatý život prožil, tak bych musel uvést např. i pro mne v dětství nepříjemný zážitek, a totiž šest let strávených společně s mým bratrem v dětském domově. Nikoliv však za to, že bychom byli zlobiví, ale za to, že jsme přišli tragicky v útlém věku o matku. Také jsem to do životopisu nenapsal, protože jsem přesvědčen, že to dnes nikoho nezajímá.


2) Co se týká onoho diskusního příspěvku ohledně mého působení v PS VB, ano, většina - zejména chrastavských - občanů, tento fakt zná. Vědí však také, jak jsem se tehdy choval. Ukázka ze zápisu pořízeného ve dnech 14. a 17. srpna 1989 na služebně VB v 
      Chrastavě  je  také  věc,   která  se  již  jednou  přes  média  řešila.   Zde bych chtěl jen       
      upozornit, že PS VB přece nebyla zdaleka to samé co StB.
      Myslíte si, že pokud by mé chování bylo pro občany nepřijatelné, že bych v Chrastavě
      v posledních komunálních volbách získal nejvíce hlasů od občanů ze všech kandidátů 
      všech volebních stran? Myslím, že ne.
      K tomu musím říci, že toto zcela křivé a lživé obvinění již jednou proti mně použili
      někteří bývalí kolegové v ČSSD v rámci vnitrostranického boje v době, kdy jsem
      se účastnil po prvních krajských volbách na přelomu let 2000-2001 výběrového řízení
      na přednostu Okresního úřadu v Liberci. Již tehdy tuto pomluvu ve věci údajného
      udání z mé strany šetřila Policie ČR, a jak šetření dopadlo? Policie případ odložila
      s tím, že skutečně došlo k úmyslu poškodit moji osobu na veřejnosti, k soudnímu
      jednání a mému naprostému očištění však nikdy nedošlo, neboť jmenovaný, který si
      tuto „reklamu“ na moji osobu zaplatil přes Protext ČTK,  mezitím bohužel zemřel.
      Trochu mě jen mrzí, že pod prohlášením zveřejněným na internetu chybí podpis
      bývalého příslušníka VB v Chrastavě, tedy toho, přes koho byl článek zaplacen („o
      mrtvých jen dobré,“ říká se).


3) Ve svém životopise, a tím neomlouvám předešlé záležitosti, jsem neuvedl určitě spoustu dalších věcí, namátkou třeba to, že jsem ženatý podruhé, dvě děti jsem vyženil z druhého manželství, pomlčel jsem i o svých aktivitách jak ve Sněmovně (např. návrh na vyznamenání zpěváka Karla Gotta a mnohé jiné) tak i mimo ní (např. v diskusi zmíněné Řehečské kvarteto) a určitě spoustu dalších aktivit a detailů, jako např. že žiji s rodinou v rodinném domku, že jezdím osobním automobilem zn. Škoda, že jsem v mládí hrál ochotnicky divadlo a recitoval, a spoustu dalších a dalších... Věřím však, že soudný čtenář si svůj obrázek o každém kandidátovi udělá.
      Přesto sdělím alespoň několik serverů, kde je možné se potkat s mým jménem:
www.psp.cz, www.rehec.cz, www.chrastava.cz, www.jicin.cz, www.luzicke-hory.cz, www.cssd.cz, www.cssd.unas.cz, a bylo by jich jistě více.
      Pro ty, kteří by se mnou chtěli komunikovat přes e-mail, dávám ještě soukromovou e-
      mailovou adresu: onemec@seznam.cz.


 


     Vážený pane redaktore,


každý politik má své příznivce a své odpůrce, každý politik má své plusy a mínusy. Tuto skutečnost přináší sám život. Nechtěl jsem Vás ani čtenáře tímto dopisem o ničem přesvědčovat, chtěl jsem jen uvést věci na pravou míru. V případě Vašeho zájmu i zájmu čtenářů jsem ochoten odpovědět na další otázky, které by mohly být vyřčeny. Při vědomí toho, že boj před letošními senátními volbami bude skutečným bojem, kde se použijí všechny dostupné, ať již pravdivé, domnělé či smyšlené prostředky. Jsem na takový boj vnitřně připraven.


     Přeji Vašemu serveru hodně zajímavých příspěvků a mnoho čtenářů.


     S pozdravem



Mgr. Oldřich Němec, v.r.