Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Nechte si umýt autoskla – pomůžete leukemikům

Archiv

Až budete o víkendu 16. – 18. června doplňovat svému automobilu „šťávu“, pravděpodobně na pumpě nepřehlédnete partu mladých lidí v bílých tričkách. Nabídnou vám umytí oken a informace o nemocích krvetvorby a transplantacích kostní dřeně. Dobrovolníci z řad skautů a skautek tímto způsobem pomáhají lidem, kteří trpí leukémií.


Koordinátorem celostátní humanitární akce KAPKA je jednadvacetiletý student strojní fakulty, brněnský rodák Michal areš. Proč věnuje stovky hodin svého volna právě KAPCE? „Leukémií může onemocnět kdokoli a přichází nečekaně. Nemocní potřebují nejen psychickou podporu, ale hlavně pomoc od dárců – a ta může přijít právě prostřednictvím KAPKY.“ Akce KAPKA se letos koná již poosmé, loni se podařilo vybrat částku 750 tisíc korun. Každý rok se zapojují další dobrovolníci. Nejvyšší počet spolupracovníků je v Brně. Na sedmnácti brněnských benzinových pumpách se během víkendu vystřídá stovka mladých lidí. V Praze se ke KAPCE přidá asi padesát skautů, pomáhat budou také mentálně postižení lidé z Diakonie ČCE Zvonek.


„Chceme zapojit několik hendikepovaných. Vědí, že jim druzí pomáhají, a je pro ně důležité vědět, že i oni mohou pomáhat. Navíc se nám jistě podaří zbourat některé z bariér, které mezi hendikepovanými a zdravými lidmi stojí,“ říká koordinátorka pražské KAPKY a učitelka speciální školy Kamila Řeřichová. KAPKA se chystá ještě v dalších padesáti místech republiky.


KAPKU společně pořádají Nadace pro transplantace kostní dřeně a Junák – svaz skautů a skautek České republiky. Cílem akce je upozornit veřejnost na nemoci krvetvorby, nabídnout možnost přihlásit se do registru dárců kostní dřeně a získat finanční prostředky pro výzkum a léčbu leukémie. KAPKA se uskuteční v celkem padesáti místech republiky.


V Čeké Lípě budou skauti o víkendu 16. – 18. června na těchto čerpacích stanicích: KM Prona a Total.


Kontakt na celostátního koordinátora Michala Bareše: +420 608 954 577, +420 721 434 18


Kontakt na českolipského koordinátora Sandra Košatá - Pindruš 777 625 415


 www.skaut.cz/kapka