Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Na Vísecké rychtě v Kravařích je rušno i o prázdninách

Archiv

Již v průběhu června byla instalována za objektem rychty expozice starých zemědělských strojů. Návštěvníci si mohou prohlédnout pluh, plečku, secí stroj, válec či sekačky.  Drobné změny prodělala také jedna z komor v patře, kde se návštěvníci mohou seznámit se způsoby obživy v tomto regionu. Některé z dalších prací návštěvníci ani nepostřehnou. Zpracovávají a ošetřují se sbírky, probíhají pravidelné revize a údržba.  Zděná část objektu byla také nově nabílena. 


Problémy přidělávají nezodpovědní návštěvníci, kteří porušují zákaz dotýkání se vystavených exponátů. Tím poškozují nejen tyto exponáty, ale mohou si poškodit i vlastní zdraví. Exponáty jsou ošetřovány nejrůznějšími prostředky, které mohou v některých případech vyvolat při styku s pokožkou reakci.  Zaznamenán byl také noční pohyb osob v blízkosti rychty. Z tohoto důvodu je objekt střežen bezpečnostní firmou se psy.  Starosti přidělává také červotoč, kterému staré dřevo chalupy zachutnalo.



 V současné době se dokončují přípravy na výstavu, která má zmapovat období rekonstrukce objektu v 70. a 80. letech 20. století.  Tato výstava bude instalována v prostorách chléva a doplní tak stávající expozici. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout již od srpna.



 Kdo by si chtěl prohlédnout výstavu o lidové architektuře Českého středohoří s poetickým názvem Domy, domky i chaloupky, by si však měl hodně pospíšit. Tato výstava končí již 29. července.  Pokud se do této doby na Víseckou rychtu nedostanete, nemusíte zoufat. Výstava se přesouvá do teplického muzea.



 Na sobotu 22. září se ve spolupráci s Ekoporadnou Orsej připravuje již V. ročník Kravařské paličkyády.  Rádi na této akci uvítáme nejen krajkářky, ale také prodejce nejrůznějších potřeb pro ruční práce i stánkaře s občerstvením. Bližší informace o akci jsou k dispozici na webových stránkách muzea www.muzeum.clnet.cz.



 Pokud o prázdninách nebudete vědět, kam vyrazit, mohu Víseckou rychtu vřele doporučit. Určitě nebudete litovat.