Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Městský park má provozní řád

Archiv

Ten stanovuje pravidla chování pro návštěvníky s patřičnými odkazy na možná provinění dle právních norem. Samotný provozní řád dává v některých směrech městské policii možnost vymáhat jeho dodržování a v případě neuposlechnutí výzvy pak dává i možnost řešit přestupek spáchaný právě tímto případným neuposlechnutím uvedené výzvy.


Dalším zvažovaným krokem by poté mohlo být také zaměstnání hlídače parku, který by na chování návštěvníků intenzivněji dohlížel.


Provozní řád městského parku Česká Lípa


1. Městský park je veřejným prostranstvím dle § 34 z.č. 128/2000 Sb., o obcích a čl. 1 odst.2) Obecně závazné vyhlášky č.10/2005 o pravidlech pro pohybu psů na veřejném prostranství.


2. Volné pobíhání psů je v celém prostoru městského parku zakázáno (viz. Obecně závazná vyhláška č. 10/2005 Sb.). Návštěvníkům parku se psem je povolen pouze průchod parkem po cestách a za podmínky, že pes bude na vodítku. Nedodržení této povinnosti je přestupkem dle § 46/2 z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Držitel psa či jiného zvířete je povinen uklidit případně vzniklé exkrementy od těchto zvířat. Neuvedení místa do původního stavu je přestupkem dle § 47/1d) z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích.


3. Vyznačené cesty jsou chodníkem ve smyslu z.č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a vztahují se na ně pravidla pro chůzi dle § 53 tohoto zákona (osoba pohybující se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení nesmí na chodníku ohrozit ostatní chodce).


4. Pohyb mimo vyznačené cesty za účelem odpočinku (posezení) je povolen pouze v denní době. Po opuštění místa je každý povinen uvést místo do původního stavu. V době od setmění do rozednění je zakázáno pohybovat se v parku mimo vyznačené cesty (chodníky) a vstupovat na veřejnou zeleň.


5. Vstup i pobyt v ohraničeném altánku městského parku a v jeho blízkém okolí je povolen rovněž pouze v denní době od rozednění do setmění.


6. Pohoršující povalování, popíjení alkoholu a další činnosti vzbuzující veřejné pohoršení jsou zakázané a popřípadě právně postižitelné dle § 47/1c) z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích.


7. Dětský koutek je určen k užívání nezletilými dětmi ( max. do 15 let věku) a jejich doprovodem.


8. Veškeré zařízení parku (lavičky, odpadkové koše a jiné umístěné předměty správcem parku) je zakázáno přenášet na jiná místa. Porušení tohoto zákazu je postižitelné dle § 50/1b) z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích.


9. Jakákoliv devastace majetku včetně úmyslného poškozování zeleně je právně postižitelná dle § 50/1a) z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích nebude-li dáno podezření z trestného činu.


10. Kontrolu dodržování provozního řádu městského parku provádí Městská policie Česká Lípa a pověření pracovníci MěÚ Česká Lípa. Městská policie je také oprávněna k užití výjimky pro provoz na pozemních komunikacích dle § 41 z.č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích.