Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Jak dopadl V. ročník Kravařské paličkyády?

Archiv

Na akci se sjelo celkem 18 účinkujících. Většina se již účastnila předchozích ročníků, ale byla zde i řada nových tváří. Jak již název akce napovídá, předváděla se nejčastěji paličkovaná krajka. Návštěvníci mohli obdivovat nejrůznější vzory a náměty. Své umění paličkování jim předváděly: rodina Galuszkových (maminka Zuzana a dcery Michalka a Romana) z Desné, Dana Hernová z Nejdku, Jarmila Rybánska a Alica Donthová z Bratislavy, Dania Nosková z Jablonného, Miroslava Pravdová z Kamenického Šenova, Anna Borůvková z Mimoně, Ludmila Brychová ze Cvikova a z České Lípy Milena Juřicová, Helena Kovalčíková, Terezka Bojanovová a Petra Bojanovová. Z Jablonce nad Nisou přijel i jedinný muž - pan Ferdinand Boček. Se šitou krajkou přijela předvádět z Chomutova Miroslava Brůnová a techniku frivolitkování paní Adéla Roudnická z Jablonného v Podještědí.  Návštěvníci mohli obdivovat spřádání na kolovratu, které předváděla paní Salvenderová z Prahy.



Největšímu zájmu návštěvníků se těšil svou dovedností pan Ferdinand Boček a obě krajkářky z Bratislavy. Paní Donthová i paní Rybánská byly přímo v obležení nejen návštěvníky, ale také ostatními krajkářkami. Vzájemně si vyměňovaly vzory a podvinky a učily se i jiné techniky. Všichni účastníci byli nadmíru spokojeni stejně tak jako návštěvníci. Podle jejich ohlasů se dá soudit, že se V. ročník paličkyády vydařil.



Akci navštívilo více než 150 návštěvníků. Ti mohli obdivovat nejen zručnost krajkářek, ale mohli si zakoupit nejrůznější potřeby pro ruční práce, dřevěné panenky, zdobené perníčky,  velmi chutné koláčky či medovinu nejrůznějších příchutí. Připraveno bylo i občerstvení.
 
   Bc. Jaroslav Slabý – vedoucí Vísecké rychty