Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Do památek další tři miliony

Archiv

Ve správním obvodu Městského úřadu Česká Lípa probíhají za státní finanční podpory práce obnovy na Východní bráně hradu Lipý, kde se obnovují sgrafitové fasády, dále v kostele sv. Václava v Deštné, kde byly dokončeny práce na opravě krovu a stropu a rovněž byla restaurována výmalba stropu presbytáře a lodi.


V neposlední řadě sem patří také zámek v Kuřívodech, kde probíhá 4. etapa opravy krovu a výměny střešní krytiny, kostel sv. Mikuláše v Drchlavě, v tomto případě jde o opravu střechy, stejně jako v případě kostela v Pavlovicích.


„Odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu vykonává podle zákona o státní památkové péči státní stavební dohled při obnově těchto památek, a to jak z hlediska státní památkové péče, tak kontroluje také dodržování stanovených podmínek oprav jednotlivých objektů,“ vysvětluje vedoucí odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu Mgr. Bronislava Tvrzníková.


„U všech uvedených památek probíhají opravy v souladu s požadavky státní památkové péče a při kontrolách nebyly shledány žádné nedostatky.“


Finanční podpora poskytovaná z výše zmíněných programů přesahuje 3 mil. Kč.