Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Dny evropského dědictví v České Lípě

Archiv

Záměrem vyhlašovatelů letošního tématu je přiblížit veřejnosti historické památky jako stále žijící objekty, které jsou nezastupitelnou součástí každodenního života měst a obcí.


„Jejich prezentace právě při příležitosti tradičních Dnů evropského dědictví má upozornit na zdařilé příklady revitalizace historického architektonického dědictví, při níž se podařilo najít vhodnou hranici mezi ochranou památky a jejím rozvojem, uplatněním v moderním životě,“ vysvětluje vedoucí odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu městského úřadu Mgr. Bronislava Tvrzníková.


„Město Česká Lípa si dovoluje při příležitosti Dnů evropského dědictví pozvat veřejnost do prostor Vodního hradu Lipý. Zde je připraven zajímavý kulturní program doprovázející tento celoevropský projekt,“ podotýká starostka města Hana Moudrá.


Na sobotu 17. září 2005 od 19.00 hodin tak město Česká Lípa za finanční podpory Libereckého kraje připravilo divadelní představení brněnského studia GAGA s názvem „Neslyšitelný řev umění“.


Jedná se o vynikající kultovní komedii v hlavní roli s autorem, mágem, komikem a klaunem - Dr. Vernisacim, jež vznikla v úzké spolupráci s Divadlem Bolka Polívky. Vstupné pro všechny diváky je na akci zdarma.


Město Česká Lípa zároveň v souvislosti s Dny evropského dědictví instalovalo ke vstupu Vodního hradu Lipý informační panel s textem o historii a vývoji této jedinečné českolipské památky.


Dny evropského dědictví v ČR tradičně pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Každoročně jsou při této příležitostí pořádány rozmanité odborné a společenské akce, zejména však tyto dny poskytují možnost návštěvy velkého počtu památek, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Řada zpřístupněných památek, muzeí a také galerií je otevřena bezplatně nebo za symbolické vstupné.