Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

46/2011

Odepíše město jedenáct a půl milionu korun? Kdo a kolik městu dluží? Co bude příští rok největší investiční akcí? Kolik bude ve městě povoleno heren? Od ledna bude zřejmě platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Vznikne Romský stát? (Svíčka je za Václava Havla.)

Na stránkách města Česká Lípa je už program prosincového zasedání zastupitelů, ale já minule slíbil, že si ještě dočtu zápis z listopadu. V rámci bodu nazvaného Informační materiály prozradil Karel Tejnora, že mu od pana Tancoše z Nového Boru přišel dopis týkající se vzniku Romského státu. Prý to může vypadat úsměvně, ale myslí si, že je to věc vážná. "Dokonce si dovedu představit, že bych demokraticky podpořil vznik tohoto státu, který nemusí mít fyzicky území. Pokud ho uzná několik zemí, tak má právní suverenitu," uvedl Karel Tejnora. Škoda pro novináře, že tuto myšlenku dále žádný ze zastupitelů nerozvíjel.

Ze zápisu vyplývá, že jednání o rozpočtu na příští rok probíhají standardně bez větších hádek. Starostka jednotlivé klubu vyzvala, aby případné připomínky připravily formou - odkud vzít peníze a kam je dát. Diskuse byla i kvůli investičním akcím. Jednotliví zastupitelé se zajímali o osud Jeřábkova náměstí či třetí etapu cyklostezky Varhany.

A o čem se bude hlasovat pár dnů před vánočními svátky? Například o odpisu nedobytných pohledávek ve výši takřka jedenáct a půl milionu. Pročítat se seznamy dlužníků je docela dobrodružné. Například Vladimír Krejčík nájemce areálu zahradnictví v Děčínské dluží městu dva a půl milionu. V roce 2005 a 2006 byl vydán rozsudek a platební rozkaz, na částku podle rozsudku byla zahájena exekuce, ale již v roce 2007 byl prohlášen na dlužníka konkurs, do kterého byly přihlášeny pohledávky ve výši téměř 30 mil. Kč. Z celkové přihlášené částky 2,508.940,00 Kč připadlo městu poměrné uspokojení ve výši pouhých 2.546,00 Kč, které bylo městu zasláno v únoru 2010. Neuspokojenou částku 2.506.394,00 Kč lze považovat za nevymahatelnou.

Bývalý nájemce sportovního areálu SWISSBAU, spol. s. r. o. dluží městu 371.154,95 Kč. Obchodní podíl i jednatelství společnosti byly převedeny na bílého koně a společnost nemá žádný postižitelný majetek. V současné době je na společnost nařízeno pět exekucí, z toho jedna již od roku 2006 pro částku 1.890.000,00 Kč.

Karel Pelech, zemřel v roce 2001, dluží 1.812.597,00 Kč za nájemné z tržiště. Zřejmě jde o dluh z let 1993-1995. Podle sdělení advokátní kanceláře ze dne 18. 04. 2011 byla nájemní smlouva na tržiště neplatná a po nájemci nebylo možno vymoci ani jiné pravomocně přiznané pohledávky. V každém případě K. Pelech zemřel bez zanechání majetku a za pohledávku města tedy neodpovídal žádný dědic.

V účetnictví města je občas pěkný zmatek. Například Jaroslav Zavřel účetně dluží městu 1.755.864,00 Kč - to je kupní cena za dům čp. 61 v k. ú. Dubice. Na dlužnou částku byla vystavena faktura č. 311/95, předpis byl zaveden 27. 01. 1995. V účetní evidenci je poznamenáno, že kupující neuhradil kupní cenu, avšak prozatím ji nelze vymáhat, a že věc byla předána advokátní kanceláři. Podle této kanceláře ze dne 18. 04. 2011 pohledávka neexistuje. Zřejmě tedy bylo odstoupeno od kupní smlouvy pro nezaplacení kupní ceny. Písemný doklad o tom, který by bylo možno promítnout v účetní evidenci, však není k dispozici.

O tom, jak ale někteří dlužníci přistupují k benevolenci města, svědčí například výpis pohledávek za platby služeb v tzv. N-centru.

Balogová Jana, dluží 39 306 Kč, utekla, místnost řádně neodevzdala, současná adresa není známa, nesplácí.

Gáborová Lucie, dluží 57 908 Kč, utekla, místnost řádně neodevzdala, současná adresa není známa. Na dlužnou částku ve výši 20.610,00 Kč bylo sepsáno uznání dluhu a dohoda o splátkách, nesplácí.

Podobných zápisů je na seznamu 33.

O tom, jak se městu vyplatila RK Kouba, svědčí zase následující hlášky: RK Kouba nepředala podklady pro soudní vymáhání, RK Rejn dostatečně nevymáhala, RK Kouba dostatečně nevymáhala, nepředala podklady pro soudní vymáhání. Tyto fráze se v seznamu objevují celkem osmapadesátkrát.

V rozpočtu jsou vždy nejzajímavější investiční akce. Na tzv. investičním fondu, který funguje jako takový malý druhý rozpočet (což členové KSČM, zejména Oldřich Panc často kritizují), bylo k prvnímu lednu tohoto roku 223 milionů korun. Z nich se v průběhu roku 2011 odčerpalo asi padesát milionů. Nejvíce stála víceúčelová sportovní hala (41 milionů) a rekonstrukce ZŠ Jižní (speciální škola, 6 milionů), pod milion stály následující akce: příprava koupaliště v Dubici, Jiráskovo divadlo, MŠ Pastelka, Expozice textilního tisku, hasičské vozy, adaptace KD Crystal na knihovnu.

V roce 2012 se chystá město investovat nejvíce do cyklostezky Varhany (13 milionů - ale jestli jsem to dobře pochopil, jde jen o půjčku svazku obcí, která se vrátí z dotací), MŠ Pastelka - rekonstrukce (25 milionů), Jiráskovo divadlo (5 mega), knihovna v KD Crystal (5 mega), revitalizace hřiště ZŠ Špičák (13 mega).

Město se také rozhodlo schválit vyhlášku s názvem Obecně závazná vyhláška města Česká Lípa o zákazu požívání alkoholu a jiných omamných a psychotropních látek na veřejných prostranstvích. Změny nabývá vyhláška o provozu tzv. výherních automatů. Nově nebude v Lípě 63 míst, kde se smějí gambleři scházet, ale pouze 48. Je potřeba napsat, že snížení počtu adres o 15 nikomu neublíží, neboť na vypuštěných adresách se nehraje.

Ke zbytku programu zasedání se vrátím zase příště, jen si nejsem jist, že to bude den po Štědrém dni, páč nebudu v České Lípě.

Top five uplynulého týdne.

1. Koncert Báry Basikové – Basiková je pro mě spíše nostalgie, mnohem více jsem si užil malých zpěvaček, vždyť jen mých současných studentek ve sboru zpívalo devět.

Video z koncertu:

2. Sobotní nakupování – původně jsme s manželkou chtěli jet do Německa, ale v daném počasí nám cesta přišla jako zbytečný hazard, takže jsme zašli do města. Oblezli všechna knihkupectví, koupili si na hradě za levný peníz borovičku, dali si kafe a vrátili se k domácím povinnostem.

Video z hradu:

3. Úmrtí Václava Havla – vím, vím, že udělal spoustu chyb a macha mají raději Klause, ale mně byl lidsky hrozně blízký, právě i těmi chybami, tou naivitou, lidskostí, tím neohlížením se jen na materiální prospěch. Jako student jsem se aktivně účastnil Sametové revoluce, takže je to můj velký spolubojovník. Když jsem si tu zprávu na facebooku přečetl, měl jsem slzy v očích. Jsem hrozně rád, že na facebooku hodně mých přátel, včetně studentů dává najevo podobné emoce.

4. Prostřeno – jsem doslova vášnivý fanoušek této reality show. Některé věci hned praktikuji a děti si ze mě dělají doma srandu. Jsem rád, když si aspoň jednou týdně udělám čas a na několik hodin řádím v kuchyni. Dnes jsem bodoval se špenátovou polévkou s česnekovými krutony a s vepřovou pečení po Valašsku. Ale smůla – včera vařil mladší syn a dostal čtyři desítky :o)).

5. Práce, práce, práce – asi to někteří znáte, že když se blíží nějaké větší volno, začnete před sebou úkoly tlačit jako buldozer. Nestíhám opravovat písemky, dávat dětem podklady pro olympiády, do toho zlobí, takže vypisuji napomenutí, a taky chtějí vánoční besídku – a nejlépe podle vlastních pubertálních představ.

Co nás čeká příští týden kromě Štědrého dne? V pondělí mě zaujala snad jen nabídka jít si prohlédnout Betlém do kostela sv. Petra a Pavla v Mimoni. V úterý proběhne v Crystalu vánoční koncert Jakuba Smolíka. Ve středu snad již konečně přijedou Kaiser s Lábusem, aby předvedli Výprodej. Na čtvrtek připravila českolipská knihovna Čtení při lampičce. V pátek proběhne Vánoční Všudybud. Předpokládám, že se nakonec přesunul do nového klubu Cascada.