Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

29/2014

Někteří politici se snaží lidem vysvětlovat, jiným stačí rozdávat balónky. Crystal plný zrůd. Prohlídka kostela v Kamenickém Šenově a chybějící přídavek. Bič boží opět na scéně.

Jsem zvědavý, jestli politikům vydrží ochota komunikovat i po volbách. Já osobně jsem si na některé udělal svůj první názor, nebo jsem pochopil některé jejich postoje. Například si myslím, že by přínosem pro zastupitelstvo byly jedničky Pirátů nebo Směru.

Na druhou stranu, jiní kandidáti se domnívají, že jim k vítězství ve volbách stačí pár plakátů rozmístěných po Lípě či naražené sudy piva. Každému, co jeho jest. Ale toto je dnes o volbách vše. Myslím, že jsem poslední dobou hodně monotematický.

Včera pro mě konečně začal festival Lípa Musica. Koncertem souboru Clarinet Factory v Kamenickém Šenově. Stejně jako v minulých letech se snažím vybírat komornější koncerty na zajímavých místech. A do Šenova zavítal festival vůbec poprvé. Koncertu předcházela komentovaná prohlídka kostela Narození svatého Jana Křtitele, kterou vedla nadšená Klára Machová, vedoucí kulturního odboru městského úřadu. Dozvěděli jsme se tak zajímavosti z přilehlého hřbitova či vystoupili do kostelní věže. Mnohé zaujaly jedny z největších varhan našeho okresu. Příští týden chci v rámci festivalu navštívit německý Waltersdorf, abych zjistil, jak celou akci vnímají Němci. Anebo tam jezdí lidé až z České Lípy nebo aspoň ze sousedního Varnsdorfu? Určitě o tom napíšu. 11. října bych rád zajel ještě do Stráže, v níž vystoupí soubor Ensemble Inégal v kostele sv. Zikmunda. O fascinující výzdobě tohoto svatostánku jsem psal například zde

Jak vidno, nejde mi ani tak o hudbu, ale spíše o místa. Bohužel jsem hudební břídil, ale jen dokazuji, že i s tím se dá něco dělat. Hudba není jen o znalostech, ale i o schopnosti se uvolnit, ponořit se, nechat se unést atmosférou. A jaká že byla atmosféra včera? Do Šenova dorazila asi šedesátka posluchačů. Řadu jsem znal z předešlých ročníků, ale asi půlka mohla být podle mého odhadu místní. Všichni sice mluvili o vážné hudbě, ale kvartet Clarinet Factory byl velmi pestrý. Chlapi si střihli vlastní improvizaci Smetanovy opery, brouzdali ve word music či stylově zařadili svatováclavský chorál. Své výkony komentovali, jeden z mužů krásně zpíval a nakonec nás donutili aktivně se na muzice podílet, levá část kostela šuměla jako vítr, pravá luskala prsty a napodobovala dopadající kapky deště. Jen závěr se úplně nepovedl – tak nějak se čekal přídavek, protože čas pro koncert rychle utekl. Klarinetisté se dvakrát vrátili, ale ani jednou ne kvůli tomu, aby něco zahráli. Jednou přišli zpět před oltář v okamžiku, kdy se už část posluchačů zvedla a odcházela.

Nabízím mé video z prohlídky kostela.

 

A pro atmosféru aspoň nějakou jejich skladbu z youtube.

 

Co dělat příští týden? V rámci festivalu Lípa Musica vystoupí na Českolipsku dvakrát Hradišťan. Nejprve v úterý ve Cvikově, následující den v Novém Oldřichově. Zaujala mě i harfistka Jana Boušková, která bude hrát v neděli v Kravařích. Kdo máte rád zrůdy, můžete po celý týden chodit do KD Crystal, kde proběhne výstava voskových figurín lidí s anatomickými zvláštnostmi. V Centru textilního tisku začíná výstava, která podle názvu bude obdobou té v Crystalu. Podoby a hlavy jsou však dílem Zdeňka Pokorného a jde o expozici fotografií a filozofických esejí. Z filmů v kinech mě zaujaly snímky Dřív než půjdu spát s Nicole Kidman a Colinem Firthem a nový český film Odborný dohled nad východem Slunce. V něm si Jiří Labus opět po letech střihne máničkovské téma. Snad jde tentokrát o méně ideologický snímek, než bylo Třicet případů majora Zemana.