Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

24/2020

Chtěl jsem si zase chvíli hrát na politického komentátora a objevit nějaké nové informace o kandidátech krajských voleb. Zajímalo mě třeba, jestli už sázkové kanceláře začínají vypisovat kurzy na výsledky. Je však ještě brzy.

Tak si aspoň poznamenávám, na co vše se dá v rámci české politické scény vsadit. Na nejvíce tiketech Tipsportu je sázka na to, jestli bude Adam Vojtěch na konci roku ministrem zdravotnictví. Pokud si vsadíte, že ne, můžete vydělat více než dvojnásobek vsazené částky. Nejvyšší kurzy jsou na to, že Ivan Bartoš už nebude předsedou Pirátů, nebo že Petr Fiala nebude předsedou ODS. Ještě lepší jsou kurzy na to, že do Česka někdo letos přijede. Třeba dvacetinásobek vsazené částky lze získat, pokud si vsadíte, že do Česka přijede na oficiální návštěvu ruský prezident Putin. Ještě dvakrát více byste mohli vyhrát, kdyby k nám přijel papež František. Sázet se dá však i na to, o kolik stoupne průměrná spotřebitelská cena vepřové pečeně.

Senátní volby

Kromě krajských zastupitelů se v našem volebním obvodu bude také vybírat nový senátor. Nejvíce je zatím vidět kandidát Pirátů Petr Jeník, mimo jiné jakoby nezávislý novinář a také českolipský zastupitel.

Podle všeho se o znovuzvolení pokusí Jiří Vosecký, který v Senátu zastupuje koalici SLK a STAN.

Dalším oficiálně potvrzeným kandidátem je starosta Provodína Jiří Štěrba. Trikolóra však vydala zprávu, že je starostou Probodína a s touto funkcí to převzala většina médií.

Podle mě je černým koněm voleb Vít Vomáčka. Už dvacet devět let starostuje obci Kravaře, kterým se díky tomu často přezdívá Vomáčkov. 

Na stránkách ANO je v rubrice Kandidáti na senátory a senátorky prázdno. Na stránkách ODS se pro změnu dozvíme jen o kandidatuře Miroslavy Němcové v Praze. ČSSD zase více píše o své nové tiskové mluvčí než o kandidátech. Pro velké strany jako by Senát ani neexistoval.

Podpisy pod svou kandidaturu sbírá Jan Riedl, který je v současnosti nezávislým zastupitelem České Lípy zvoleným za ANO. A podle všeho přijal kandidaturu na senátora i ředitel ZŠ Špičák Libor Šmejda, naposledy kandidující v České Lípě za Živou Lípu. 

Červnové zasedání zastupitelů

Na červnovém zasedání zastupitelů bude mimo jiné zřízen Osadní výbor Lada. Zastupitelé si také ujasní, které organizační struktury budou v budoucnu sídlit v budově U Synagogy (rozuměj bývalá Pojišťovna). Konkrétně by se mělo jednat o část pracovišť odboru správního, odbor dopravy, živnostenský odbor a odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu a pracoviště interního auditu. Z praktického pohledu občana jde zejména o přepážková pracoviště řidičských oprávnění, registru vozidel, osobních dokladů a živnostenského úřadu a dále o pracoviště přestupkového oddělení a ostatních oddělení zmíněných odborů, přičemž v objektu bude celkem umístěno 60 úředních pracovišť.

Zajímavé je čtení o nerealizovaných investičních záměrech města a o jejich vyřazení z účtu města. Celkově se jedná o částku ve výši skoro 4 a půl milionu korun. Například v letech 2001 - 2005 stála dokumentace k silničnímu propojení ulic Mimoňská a Moskevská 1 784 125 korun. Studie na okružní křižovatku před firmou Fehrerr vyšla v roce 2006 na 488 tisíc.

Já tento týden

Letos snad poprvé mě mrzí, že je konec školního roku. Máme s dětmi rozpracované nápady, bavíme se bádáním i natáčením. Suploval jsem ve školce a chystám se tam na týden i o prázdninách. Zkoušel jsem si s těmi nejmenšími hraní s časosběrnou kamerou. Po více než dvaceti letech nepovedu gymnaziální Expedici. Měl jsem plno, ale už z Jordánska, těsně před tím, než jsem šel do karantény, jsem požádal o zrušení akce a nyní se pokouším získat zpět co nejvíce vložených prostředků. Ani nemám naplánované žádné dovolené, zatím vím jen o tom, že mám plný příměstský tábor a že mi půjčí kamarádka starou roubenku s pecí v Orlických horách.

Aspoň dvě videa z tohoto týdne.

Hraní si s dětmi z lesní školky:

Naukové video si tentokrát střihli čtvrťáci:

V pondělí jsem stihl malou túru po Českém ráji. Tak z ní je ilustrační fotka v perexu. Den před tím jsem díky Vaskovi Dogaru objevil novou aplikaci na zaznamenávání tras výletů, tak si ji taky můžete zkusit, anebo se prostě jen podívat, kudy jsem šel.