Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

19/2012

V čem se liší transparentní výběrové řízení na dodavatele softwaru od výběru ředitele školy? Ve všem. Tomorrow Will Be Better. Jak daleko je záměr udělat z KD Crystal knihovnu? Politika lepší hokeje. Do Lípy míří Diktátor.

Po dvou měsících se příští týden opět sejdou zastupitelé České Lípy na svém zasedání.  Co mají v plánu?

Oficiální program nenabízí na první pohled nic atraktivního, lepší je se podívat do materiálů pro zastupitele, které mají více než devadesát stránek plus další desítky stran příloh. Jestli vše skutečně prostudují, pak si těch několik stovek odměn skutečně zaslouží.

Nejprve jsem zjišťoval, co se skrývá za bodem 11A - Technologické centrum ORP města Česká Lípa.

ORP je obec s rozšířenou působností. Podle důvodové zprávy je projekt zaměřen na modernizaci územní veřejné správy a zkvalitnění a zefektivnění služeb prostřednictvím vyššího využití informačních a komunikačních technologií v území, podporujících komplexní informatizaci a rozvoj informačních systémů v orgánech územní veřejné správy. Předmětem veřejné zakázky je dodávka hardware a software pro vytvoření a zprovoznění centra ORP města Česká Lípa, jejich montáž, instalace a další implementace do IT prostředí zadavatele a dále poskytování služeb po dobu 12 měsíců od uvedení TC do ostrého provozu, a to servisní podpora v režimu 5 dní v týdnu od 7 do 19 hodin a konzultace v rozsahu 200 hodin za rok.

Součástí důvodové zprávy je představení všech uchazečů, včetně adres a nabídkových cen. Známí jsou lidé, kteří otevírali obálky a hodnotili jednotlivé nabídky. Podrobný průběh posouzení a hodnocení nabídek je popsán ve Zprávě o posouzení a hodnocení nabídek.

Tady je ukázka:

Z předloženého položkového rozpočtu, pol.č. 2.11, 2.12., 2.13, nejsou komisi zřejmé přesné parametry osazení nabízených modelů HW serverů, délka záruky a režim záruky. U pol. č. 2.14 a 2.15 není zřejmý počet, typ a velikost osazených disků u nabízených diskových polí dále počet řadičů a velikost cache řadičů a délka a režim záruky u nabízených diskových polí. U pol. č. 2.16 a 2.17 počet aktivních portů a jejich typ (SX/LX). U pol. č. 2.18 a 2.19 není zřejmá přesná technická specifikace nabízeného zařízení – počet slotů, rozhraní a délka záruky a její režim. U pol. č. 2.21 není zřejmé, zda nabízený SW obsahuje i SW Assurance na 3 roky. U pol.č. 2.22 není zřejmé přesná verze nabízené licence včetně 3leté Subscr., pro kolik CPU je licence. U pol. č. 2.23 není zřejmé, zda nabízený SW obsahuje i SW Assurance na 3 roky. U pol. č. 2.25 není zřejmé, jaké nabízená položka obsahuje komponenty MS ForeFront, jestli nabízená verze obsahuje požadovanou antivirovou ochranu a jaká je délka licence. Pod pol. 2.26 je nabízen MS SQL server 2008, v době předpokládané dodávky však bude jedinou dostupnou verzí MS SQL server 2012 – komisi není zřejmé, zda nabízená cena bude u této jediné dostupné verze stejná. U pol. č. 2.27 není zřejmá přesná verze MS Exchange serveru včetně konkrétní nabízené antivirové ochrany a antispamové ochrany a délka jejich licence. U pol. č. 2.28 není zřejmé, zda nabízený SW obsahuje i SW Assurance na 3 roky.

Nechtěl jsem se vůbec v dnešním deníku dotknout tématu konkurzů na místa ředitelů škol, ale nedalo mi to. Srovnejte si podrobnosti výběru dodavatele hardwaru s vybíráním ředitele školy, jehož práce se dotkne desítek učitelů a stovek žáků a rodičů. Neznáme členy komisí, neznáme kandidáty, jejich koncepce, doslova tajné jsou informace o průběhu konkurzů. Podle mě jde o systémovou chybu, která často dělá z členů komisí směšné panáky a z uchazečů o místa ředitelů pranýřované osoby. A je úplně jedno, jestli mé myšlenky nyní směřují k mateřské školce, Libertinu nebo gymnáziu. 

V zápalu jsem zapomněl napsat, že první skončila společnost Datron s nabídkovou cenou 7 056 596,92 Kč (s DPH).

Kouknul jsem se také na to, co se skrývá pod bodem programu Historický majetek obce. Nejde o žádné vymezení území, které by mělo navždy patřit městu, ale o pozemky zkrachovalého Státního statku Česká Kamenice, na které uplatňuje město své právo a jde mu o vyloučení těchto pozemků z konkurzní podstaty úpadce. Jde o pozemky v Heřmaničkách, Staré Lípě, Žizníkově nebo Okřešicích.

Chystá se rovněž vydání nové vyhlášky či spíše Požárního řádu, který stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích.

V rámci interpelací pravděpodobně vystoupí Jaromír Štrumfa, aby upozornil, jak hektický rozvoj Dolní Libchavy devastuje její historické půdorysy. Přílohou interpelace jsou i fotografie dokumentující vývoj rekonstruovaných křížků v posledních letech.

V materiálech pro informaci je tolik zajímavostí, že by vydaly na několik deníků. Například text o přípravě adaptace kulturního domu Crystal na knihovnu. Momentálně se čeká na vyjádření stanoviska autora projektu budovy Jiřího Suchomela. Nabízejí se dvě možnosti - buď přestavbu dostane na starost profesor Suchomel, což není úplně košer z hlediska způsobu, jakým se zadávají veřejné zakázky, nebo bude souhlasit s tím, jak přestavbu navrhne někdo jiný. Profesor Suchomel si vzal čas na rozmyšlenou.

Na starostku tlačí řada významných architektů, aby zabránila zboření obchodního domu Banco. V přílohách lze najít i zastupiteli žádané informace o průběhu sporu s firmou Vett či vývoji úhrad pohledávek z komunálního odpadu atd. K tomuto zasedání zastupitelů se ještě vrátím v příštích denících.  

Krátké top five minulého týdne.

1. Politika – baví mě sledovat, co opozice vytáhne v krajském měřítku na vládnoucí ČSSD, kromě služebních bytů radních se jí tentokrát hodily i konkurzy na některých školách, včetně naší. Kauza Rath je samozřejmě třešničkou na dortu.

2. Event na Mácháči – víkend se podařil, takže jsem s kámošem a jeho synem zamířil na Máchovo jezero. Na jeho hladině se uskutečnil další  event těch, kteří využívají družice za miliardy k hledání krabiček od svačiny. Mám i video:

3. SOČ – byl jsem po roční pauze porotcem na krajském kole soutěže SOČ. Jako studenta mě bavilo odborné práce psát, nyní mě baví si je číst. Bylo to správné déjà vu, když v biologii vyhrála studentka, která pozorovala ptáky ve staré pískovně. Stejné téma jsem ve své první SOČce zpracoval i já, před 26 lety. Ona však byla mnohem lepší.

4. Hokej – chtěl jsem jít do hospody aspoň na jeden zápas našich reprezentantů, abych si užil stádnosti.  A trefil jsem se. Čtvrtfinále se Švédy mělo skvělý scénář i dramaturgií. I když včerejší finále Ligy mistrů bylo co dramatičnosti ještě lepší.

5. Líbáš jako ďábel – minulý týden jsem vám film dával mezi tipy na kulturu. Teď beru zpět. Nestojí za to. Nastavovaná kaše, u které jsem se zasmál jen jednou. Kdyby se tam nesvlíkla Nela Boudová aspoň do spodního prádla, dal bych tomu na CSFD hodnocení odpad! Chtěl jsem si v pátek po práci odpočinout, ale doposud si vyčítám, že jsem raději nešel do divadla na Drákulu.

Příští týden ústní maturity. Moc se na ně netěším, ale určitě se to nedá srovnávat se studenty. Vám, co máte volněji, nabízím následující akce.

Dokumentární film s názvem Tomorrow Will Be Better. Je o fascinující cestě Libora Podmola mezi nejlepší světové akrobaty na motorkách. V pondělí běží v Lípě, v úterý v Boru. Kdo jste ještě nezanevřeli na kotlíkáře Honzu a Františka Nedvědy, máte šanci si je užít ve středu v KD Crystal. Ve čtvrtek vstupuje do kin Diktátor - Sacha Baron, který v Kazachstánu několikanásobně pozvedl turistický ruch. V pátek začíná ve Cvikově Baraban - mezinárodní etnofest. V sobotu mě zaujal výlet Klubu přátel muzea po dílech Václava Levého.