Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

15/2014

Hrad ožívá – po Pašijích následují Čarodějnice a Majáles. Úklid ve Svojkově. Poklady undergroundu. Českolipané se do europarlamentu nehrnou. Koho mi vybrala volební kalkulačka? Láska, soudruhu.

To si tak přikvačíte domů, nadšení z toho, že jste zase jednou vyfotili něco, co jste dlouho neviděli. Strčíte kabel do počítače, zmáčknete nějaké tlačítko a po chvíli zjistíte, že jste si všechno smazali. Naštěstí existují programy na obnovu dat. Takže se můžu hned zkraje deníku pochlubit tím, že jsem po devíti letech zase viděl v přírodě rosničku. Tentokrát u Svojkovského vodopádu.

Že jste o Svojkovském vodopádu nikdy neslyšeli? Je mimo značené cesty, vlastně mimo cesty úplně. Obec Svojkov už upravila okolí hradu a prý se chystá i na vodopád. Tento víkend zasvětili příznivci geocachingu po celém světě cito eventům, tj. srazům za účelem pomoci přírodě, takže většina těch českolipských a borských se sešla právě ve Svojkově. Vzal jsem i pár primánů a společně jsme snad udělali kus práce.

Minulý týden jsem na deník zapomněl, ale o to víc jsem se zabýval našimi partnerskými městy, snad vás další dva díly poučily (pokud ne, tak to ještě můžete napravit zde a zde). Také jsem dále pátral po historii nezávislé kultury na Českolipsku. Jsem nadšen z toho, co se mezi lidmi uchovalo -  například diapozitivy z výstav v Pekle nebo pohlednice, které byly zabaveny Magorovi Jirousovi při jeho pobytu ve strážské věznici. Skoro začíná být škoda, že underground vychází jen jednou měsíčně, protože některé věci se k vám dostanou až někdy v zimě.

Jelikož jsem tyto Velikonoce necestoval nikam do zahraničí, mohl jsem se konečně podívat na Pašijové hry. Samozřejmě by se jim dalo vytknout spousta chyb, ale jinak jsou pro mě jednou z kulturních událostí roku. Za prvé se jejich přípravy a realizace účastní velké množství lidí, je to opravdu taková ta akce zdola, která dělá Lípu lepším místem k žití. Za druhé se jich i pasivně účastní stovky diváků.

Fotožurnál z akce naleznete zde.

Abych byl v deníku aspoň chvíli státotvorný, prolezl jsem všechny kandidátky voleb do Evropského parlamentu. Žádná sláva, o Českolipany nikde moc nestojí.

Prvního našince jsem nalezl na patnáctém místě kandidátky TOP 09 a Starostů – místostarostu Jiřího Kočandrleho. Mimochodem, když jsem si zkoušel volební kalkulačku, měl jsem TOPku na druhém místě (za LESem).

Za komunisty je na dvacátém třetím místě další českolipská zastupitelka - Marie Nedvědová. Za hnutí ANO kandiduje vědecká pracovnice z Doks Miroslava Bavorová (17. místo). Za Stranu rovných příležitostí Emílie Horáčková z Ralska a Milan Farkaš ze Cvikova.

Nejvýše postavený kandidát od nás je Miroslav Tancoš z Nového Boru - je druhý a zároveň poslední na seznamu Romské demokratické strany.

Na kandidátce strany Republika jsem nalezl Vojtěcha Kaštánka z Kunratic u Cvikova (18. pozice).

Můžeme si třeba příští sobotu udělat žebříček, koho z nich byste chtěli mít jako zástupce v Bruselu. Mě osobně ani tento pohled zatím příliš nepřesvědčil, abych k volbám šel. Vlastně mám zatím jediný důvod jít – jsem silně proevropský, cítím se být Evropanem, byť i ve školství zažívám chvíle zmaru v souvislosti s různými europenězi a euronápady. Pokud budu volit, tak stranu, která se vůči Evropě příliš nevymezuje, nehraje to kvůli voličům na nízké pudy a nenabízí příliš jednoduchá řešení. Kdyby například sociální demokracie měla jiného lídra, mohla by se do mých požadavků i vejít. Zřejmě spíše než ODS.

Co nás čeká příští týden? V úterý bude v českolipském muzeu vernisáž výstavy fotografii Miroslava Čerbáka s názvem Rok v čapím hnízdě. Nevím, co očekávat od nové česko - skandinávské komedie s názvem Láska, soudruhu. Kritiky jsou zatím rozporuplné, buď chválí, nebo považují za další nepovedený český film, jakých je poslední dobou až moc. Ve středu jsou Čarodějnice - v Lípě se ty oficiální odehrávají na vodním hradě. Na stejném místě se v sobotu uskuteční i Majáles. Obě akce jsou v režii Libertinu.