Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

11/2012

Nebylo by lepší ty obchoďáky zbourat? Má na radnici viset tibetská vlajka? A proč ne třeba kurdská a palestinská? Jste pro návrh jezdecké sochy Petra Skokana na babetě? Kdo bude vládnout kraji? Začne festival Jeden svět.

Po týdnech, kdy jsem se hrabal v různých zápisech ze zasedání zastupitelů ve městech Českolipska, jsem si zase jednou dovolil použít deník jako svůj glosář některých témat, která hýbou městem, okresem, krajem, státem, vesmírem.

Obchodní domy

Podle čtenosti nejvíce lidí zajímá, jak dopadnou obchodní domy v centru města. Architektuře a urbanismu nerozumím. Snivě si prohlížím fotografie České Lípy staré někdy jen několik desetiletí a je mi líto, že město, v němž žiji, už nikdy nebude vypadat tak, jako tomu bylo dejme tomu před padesáti lety.  Stal se z něj totální zpatlanec. Sám jsem si při své první návštěvě někdy na začátku roku 1990 myslel, že náměstí je mezi obchodními domy. Až při nějaké demonstraci jsem objevil skutečné náměstí.

Co se týká obchodních domů, hůř než nyní už asi nebude, takže jakákoliv změna bude k lepšímu. Návrhy na přestavbu bývalého Prioru i Uranu vypadají sice na první pohled atraktivně a moderně, ale kdo je bude využívat? Lidí v Lípě ubývá, jejich kupní síla klesá a vedení města umožnilo v minulých letech zadělat okrajové čtvrti hypermarkety, kde se i o víkendech sejde na několika metrech čtverečných nákupní plochy více lidí než v celém centru města.

Kdybych skutečně měl kouzelný proutek, prsten Arabely nebo diktátorovu moc, oba obchodní domy bych zbořil a architektonické návrhy vyhodil do koše. Jen ještě připomínám, že už v roce 2002 zastupitelé podpořili vznik jezdecké sochy Jindřicha z Lipé, která měla podle některých stát právě mezi obchoďáky. Už tenkrát místostarostka Borovcová tvrdila, že možná by bylo lepší ztvárnit tehdejšího starostu Petra Skokana na babetě a ne se stále vracet do minulosti.

Je to stále dokola: vedení města sice funguje standardním způsobem, ale vizi nemá. Bylo to tak za komunistů i za ODS. Něco podobného vizi měl snad jen Zdeněk Pokorný, ale ten měl zase jiné mouchy.

Tibetská vlajka na radnici

Churchill: „Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.

Stárnutí se u mě neprojevuje jen vyšším tlakem a slábnoucím zrakem, ale i posunem v názorech. Kdysi jsem nadšeně vítal, když radnice vyvěšovaly tibetské vlajky. Dnes tento ryze alibistický postoj k situaci Tibeťanů nechápu. Stejně tak mě mrzí, když novináři nyní pranýřují jabloneckou radnici, protože ji nevyvěsila. Fakt by mě zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby se nějaká čínská firma rozhodla v Lípě investovat dejme tomu miliardu korun. Nabízím vám, milí čtenáři, malý dotazníček.

a) starostka by hrdě Číňanům sdělila, že dokud budou okupovat Tibet, o žádné jejich investice nestojíme

b) starostka by nám v Městských novinách vysvětlila, že peníze jsou pro ni jako pravicovou političku přednější než nějaké symboly a od následujícího roku už žádnou fangli věšet nebudeme

Více variant mě nenapadá a Jablonec je důkazem toho, že jich asi více není. Ale aby to nevypadalo, že se navážím do vedení města a sám mám všeobjímající řešení: já taky nevím, jak bych se zachoval. Ale navrhuji vyvěšovat vlajky i jiných národů, které mají peška. Třeba Kurdů, Palestinců, Romů …

ČSSD představila kandidáty do krajských voleb

‎1. Lenka Kadlecová, 2. Pavel Petráček, 3. Romana Žatecká, 4. Radek Cikl, 5. Martin Sepp, 6. Zdeněk Bursa, 7. Vít Příkazský, 8. Jaroslav Podzimek, 9. Martina Rosenbergová, 10. Miroslav Králík.

Když Romana Žatecká ohlásila před komunálními volbami svůj útok na starostovské křeslo, myslel jsem si, že se objevil někdo, kdo přinese do zastupitelstva svěží vítr. Prdlajs. Populismus, demagogie, plná ústa řečí, ale skutek utekl. Teď má být hvězdou Českolipska na krajské kandidátce. Hned za ní se seřadili hrobař školství a náměstek hejtmana za dopravu, který jezdí v obci nepovolenou rychlostí a ještě se snaží ovlivňovat policii. Na seznamu chybí chodící reklama na zubaře, hejtman, který je přesvědčen, že jeho pravé místo je v Senátu. Bůh ochraňuj Liberecko!

A co jsem podnikal v týdnu já, když jsem zrovna neprudil. Top five tohoto týdne.

1. Baba – kousek od Mladé Boleslavi jsem pro sebe objevil rezervaci s názvem Vrch baba – dvě sopky, pusto prázdno, příroda naladěna už mnohem jarněji než u nás v Lípě. Nabízím krátké video.

2. Jaroslav Česnohlídek – muže s tímto krásným jménem představím za necelý měsíc v naší Štafetě, umožnil mi seznámit se s koníčkem, kterému se říká chov poštovních holubů.

3. Milan Suchý – pokračoval jsem také v psaní Undergroundu. I když jsem opět jen nerad zjistil, že zvolený název pro náš seriál o českolipských muzikantech nebyl právě nejšťastnější. Obzvlášť pro kapely, které hrály v sedmdesátých a osmdesátých letech.

4. Chemická olympiáda – okresní kolo této soutěže v kategorii D pro nás jako gymnázium sice znamenalo lekci v podobě porážky od účastníků z novoborských škol, zároveň se ale ukázalo, že kvalita řady žáků a studentů v tomto předmětu není až tak špatná. Slušná byla i účast. Video:

5. Lanterna futuri – tento půlrok sice nejedu se studenty jako dozor na další dílny česko-německo-polského projektu, ale dočkal jsem se, že jel můj syn. Docela to prožívám, páč jsem se na to těšil od okamžiku, kdy jsem se před osmi lety do akce zapojil. Polské městečko Niedamirow je pro mě jedním z nejzajímavějších míst v Evropě, a tak se těším, jestli bude mít podobně magický vliv i na něj. Zde je pár fotek z jedné z mých návštěv.

Co nás na Českolipsku čeká příští týden?

Máte-li rádi depkoidní filmy Bohdana Slámy, můžete v pondělí v Lípě i v Boru na jeho novinku s názvem Čtyři slunce. Ve středu je v muzeu vernisáž výstavy s názvem Hrad a klášter Oybin včera a dnes. Více si můžete přečíst zde. Ve čtvrtek bude v knihovně číst Jiří Macoun ze své nové knížky pro kluky s názvem Bratři bagři. V pátek v Boru začíná filmový festival Jeden svět koncertem skupiny Traband.