Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Česká Lípa se stane partnerem střední školy

Archiv

Příspěvková organizace „Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Česká Lípa“ uspěla v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s žádostí o dotaci na projekt s názvem „Nebojme se změny – www.skolalipa.cz“. Finanční rámec tohoto projektu činí přibližně 5,2 mil. Kč. „Pro jeho úspěšnou realizaci je nutné uzavřít Smlouvu o partnerství mezi příjemcem dotace a partnerem projektu, která upravuje vzájemnou spolupráci partnerů, zejména vymezuje jejich úlohy a odpovědnosti a upravuje jejich vzájemná práva a povinnosti,“ vysvětlila starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Jako partner výše uvedeného projektu bylo osloveno právě město Česká Lípa, které je zřizovatelem základních škol.
„Projekt je zaměřen na několik aktivit,“ říká zástupkyně ředitele dotčeného školského zařízení Mgr. Hana Ortová. „V prvé řadě projekt pomůže s oslovením dětí ze základních škol a se zvýšení jejich zájmu o technické obory, studentům odborné školy a učiliště pak například zatraktivní jejich odbornou praxi  a pomůže s motivací. V další rovině nám projekt pomůže také s modernizací výuky v naší škole, budeme moci pořídit kvalitní výpočetní techniku,“ doplňuje Mgr. Hana Ortová.
Mezi nejpodstatnější závazky města Česká Lípa plynoucí ze smlouvy patří například zajištění podmínek tak, aby ředitelé minimálně čtyř největších základních škol umožnili Střední odborné škole a střednímu odbornému učilišti 28.října, dále strojírenským firmám a místní Střední průmyslové škole vstup s cílem propagovat technické obory mezi rodiči a žáky škol. Další podmínka obsahuje umožnění instalace minimálně 4 informačních tabulí ve vybraných místních základních školách, prostřednictvím kterých budou propagována řemesla, technické obory  a nabízeny možnosti pracovních uplatnění v regionálních strojírenských firmách. V rámci dalších povinností zajistí město Česká Lípa tzv. udržitelnost projektu  (tj. dobu 5 let od ukončení projektu, tzn. do 30. 11. 2016), kdy dojde například ke kontaktování základních škol v době náboru žáků do středních škol.
„Hlavní cíl projektu já spatřuji ve zvýšení propagace technických oborů a řemesel vzhledem k nedostatku především strojírenských odborníků při vysoké možnosti uplatnění těchto lidí v našem regionu,“ shrnul poslání projektu místostarosta České Lípy Tomáš Vlček.
Samotné spuštění projektu se předpokládá k 1. lednu 2009. Město Česká Lípa jako partner projektu nemá na rozpočtu projektu žádný finanční podíl.


Kateřina Amrichová, tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa